Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
30. srpna 2023 16:31
Čas čtení 1:44

V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V těchto evropských městech se mýtnému za vjezd do centra nevyhneš. Dřív systém fungoval i u nás
Zdroj: Wallpaper Flare

Platba za vjezd do centra fungovala v minulosti v Česku například ve Velkém Meziříčí.

Ve veřejném prostoru se aktuálně vede debata o tom, zda a v jakém rozsahu Praha zavede mýtné pro vjezd do historického centra města. Magistrátní radní pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) odmítl, že by bylo ve hře mýtné pro celou Prahu 1, jak nedávno mylně uvedl vedoucí odboru dopravy Prahy 14 Petr Vomáčka.

Platí se nejen v hlavních městech

„Celou dobu se bavíme jen o zpoplatnění vjezdu do některých oblastí památkové rezervace v části Malé Strany a u Smetanova nábřeží,“ korigoval zavádějící Vomáčkovo vyjádření Hřib. Kromě části Malé Strany a Smetanova nábřeží by se v budoucnu mohlo mýto týkat ulic Divadelní, Křižovnická, Újezd a Karmelitská.

Příkladů si může Praha vzít hned několik. Řada evropských měst k zavedení poplatku za vjezd do centra v minulosti sáhla a stále zde funguje. Mezi první hlavní města, která toto opatření zavedla, patřil britský Londýn a norské Oslo. V roce 2006 se přidalo Švédsko, které výběr mýtného zavedlo ve Stockholmu.

Anketa:
Měla by podle tebe Praha zavést mýtné pro vjezd do centra?
Jasně, včera bylo pozdě.
V žádném případě, s mýtem nesouhlasím.
Jasně, včera bylo pozdě.
58 %
V žádném případě, s mýtem nesouhlasím.
42 %

Od té doby metropolí, kde se poplatku nevyhneš, výrazně přibylo a přidávají se nejen hlavní města. Podle mapy dostupné na webu Urban Access Regulations in Europe se k tomuto kroku odhodlávají nejčastěji ve Skandinávii. Například v Norsku tento systém kromě Osla funguje také v Bergenu, Stavangeru nebo Trondheimu. Ve Švédsku jej zavedli kromě hlavního města také v Göteborgu.

Italský Řím sice v mapě nefiguruje, vjezd do města se ale platí v Miláně a Palermu. Peněženku musejí vytáhnout také návštěvníci a návštěvnice britských měst Durham a Mersey River Crossings. Od 1. dubna do 30. září je zakázán vjezd bez poplatku v Jurmale, největším lázeňském městě Lotyšska. 

I v Česku v minulosti sytém placení mýtného fungoval. Bylo to ve Velkém Meziříčí, které placení mýta zavedlo dokonce už v 90. letech. Šlo asi o první město, které poplatek v novodobé historii začalo vybírat. Mýto zde ale už dva roky nemají, platí se pouze za parkování.

„Zavedení mýtného, tedy zpoplatnění dopravy v celém centru či historických částech města, je v řadě evropských měst standardní a nejspíš se o něm bude jednou uvažovat i v Praze. To ale bude možné až po vyřešení okruhů. Musím také konstatovat, že hovoříme o něčem, co zatím nebylo na magistrátu schváleno,“ uvedl v souvislosti s debatou ohledně zavedení mýta současný primátor Bohuslav Svoboda.

Zajímavé je, že zpoplatnění vjezdu do centra města chtělo pražské zastupitelstvo zavést už od roku 2010. Tehdejší primátor Pavel Bém (ODS) jej ale podmínil už zmíněným dokončením vnějšího městského okruhu, nebo alespoň jeho velké části. Současní zastupitelé aktuálně finální návrh zpoplatnění vjezdu do vybraných částí centra ještě dolaďují. „Žádná hotová věc není na stole. Až bude, samozřejmě vás se vším hned seznámíme včetně dodání veškerých spolehlivých informací,“ sdělil Hřib.

Domů
Sdílet
Diskuse