Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
30. srpna 2023 10:27
Čas čtení 1:51

Zpoplatněný vjezd do celého centra Prahy je vymyšlená blbost, tvrdí Hřib. Kterých částí se má mýto týkat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zpoplatněný vjezd do celého centra Prahy je vymyšlená blbost, tvrdí Hřib. Kterých částí se má mýto týkat?
Zdroj: Refresher/David Marcin

Magistrátní radní pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) reagoval na úterní vyjádření vedoucího odboru dopravy Prahy 14 Petra Vomáčky, které se týkalo zpoplatnění vjezdu do centra metropole.

Vomáčka v úterý uvedl, že od začátku příštího roku budou muset řidiči a řidičky za vjezd autem do historického centra Prahy zaplatit poplatek 200 korun a že by se mýtné mělo týkat celé oblasti Prahy 1 mimo magistrálu. Na jeho vyjádření reagoval právě Hřib.

Hoax a vymyšlená blbost

Bývalý primátor označil Vomáčkův status za „hoax a vymyšlenou blbost“. „Tak především mýto nemá legislativní oporu, a proto ho zavést ani nejde. Celou dobu se bavíme jen o zpoplatnění vjezdu do některých oblastí památkové rezervace v části Malé Strany a u Smetanova nábřeží. Zpoplatnění vjezdu pro celou Prahu 1 nikdy nebylo ve hře,“ vysvětlil na sociální síti X. Kromě části Malé Strany a Smetanova nábřeží by se v budoucnu mohlo mýto týkat ulic Divadelní, Křižovnická, Újezd a Karmelitská.

Nepravdivá je podle Hřiba i informace, že by výběr mýta měla kontrolovat speciální auta. „Jak by se kontroloval vjezd někam přes autíčka? To mi hlava nebere a fakt nic takového v plánu není. Naopak je předem jasné, že se poplatek nebude týkat rezidentů nebo místních podnikatelů, protože tak je to ze zákona,“ uvedl a dodal, že finální návrh zpoplatnění vjezdu do vybraných částí centra se teprve dolaďuje a žádná hotová verze na stole není. 

Ke zmatku ohledně (ne)placení mýtného v centru Prahy se vyjádřil i současný primátor Bohuslav Svoboda (ODS): „Zavedení mýtného, tedy zpoplatnění dopravy v celém centru či historických částech města, je v řadě evropských měst standardní a nejspíš se o něm bude jednou uvažovat i v Praze. To ale bude možné až po vyřešení okruhů. Musím také konstatovat, že hovoříme o něčem, co zatím nebylo na magistrátu schváleno.“ 

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Vomáčka následně na Facebooku svoje vyjádření korigoval. „Uvedl jsem mapu celé oblasti Prahy 1 se zdrojem Mapy.cz, která plně nereflektuje zamýšlené oblasti. Za toto nedopatření se omlouvám. Pravda je, že jsem jen prezentoval již jednou vyřčená fakta od pana radního pro dopravu Prahy 1 Vojtěcha Ryvoly,“ napsal s odkazem na rozhovor Ryvoly pro Český rozhlas. Radní pro Prahu 1 v něm o kontrole vybírání mýta mluvil. 

I jeho slova pochopil Vomáčka podle Hřiba špatně. „Pan Ryvola, radní pro Prahu 1, řekl v rozhovoru, že se bude jednat o automatizovaný systém kamer u vjezdů (podobně jako používají kamery zmíněná autíčka). A pan Vomáčka si to špatně vyložil,“ doplnil. 

Úplný zákaz aut v historickém centru se nechystá

Zavedení mýta se podle Hřiba Praha nevyhne, protože bez této veřejně známé podmínky nebude možné zkolaudovat okruh. Ještě před loňskými komunálními volbami se hovořilo také o možnosti úplného zákazu vjezdu aut do historického centra.

K tomu ale pravděpodobně nedojde. Proti je například už zmíněný Bohuslav Svoboda. „Nechceme žádné jednostranné upřednostňování ani experimenty. A nechceme ani jednostranné restrikce. Takže žádný absolutní zákaz aut v centru od nás neočekávejte. Jedním dechem ale dodávám, že uděláme maximum pro to, aby auta do centra zajížděla jen minimálně,“ řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse