Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Patočková
31. srpna 2023 10:52
Čas čtení 1:41

Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou
Zdroj: TASR/AP

Počet úmrtí na legionellu v Polsku vzrostl na 16 a dalších 140 lidí se nakazilo v jihovýchodním regionu poblíž hranic s Ukrajinou, ve středu to uvedly zdravotnické úřady.

Oblast Řešova, vzdálená asi 80 kilometrů od hranic, je klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou podporu Ukrajiny po loňské invazi Ruska a v oblasti je rozmístěno přibližně 10 tisíc amerických vojáků.

Smrtelné případy onemocnění byly hlášeny mezi staršími lidmi, kteří trpěli i jinými zdravotními problémy, jako je rakovina, uvedly úřady. 

Laboratorní testy potvrdily přítomnost zárodků legionelly ve vodovodním systému města. Jelikož se nemoc objevila ve strategickém vojenském místě na hranicích s Ukrajinou, agentura pro vnitřní bezpečnost rovněž prověřovala, zda se nejedná o záškodnické jednání. To se však nepotvrdilo. „Nezjistili jsme žádné informace, že by se jednalo o sabotáž,“ citovalo BBC polského vládního zmocněnce pro informační bezpečnost Stanislawa Zaryna. Ten promluvil pro televizní stanici Polsat News.

28. srpna 2023 14:30 Čas čtení 0:56 Legionella v Polsku zabila již 11 osob. Zákeřná bakterie se rozšířila do dalších regionů Legionella v Polsku zabila již 11 osob. Zákeřná bakterie se rozšířila do dalších regionů

Podle odborníků by nákaza mohla pocházet ze zřídka používaného vodovodu, kde se mohly zárodky nemoci rozšířit při vysokých teplotách během nedávné vlny veder. Vyšetřování ale zatím pokračuje, jelikož se první testy vzorků zjišťujících zdroj bakterie ukázaly jako neprůkazné. O víkendu byl do vodovodní sítě v Řešově aplikován chlor, který by měl potrubí vydezinfikovat. 

Lidé se mohou nakazit při sprchování, splachování toalety nebo i z klimatizace. Počáteční příznaky mohou být zaměněny s chřipkou a zvláště zranitelní jsou lidé starší 50 let a ti, jejichž imunitní systém je nějakým způsobem oslaben. Nemoc se léčí antibiotiky.

Legionella je plicní infekce, která vzniká vdechnutím infikovaného vodního aerosolu. Pitnou vodou se nešíří. Lidé se obvykle nakazí v místech, jako jsou hotely, nemocnice nebo kanceláře, kde se bakterie dostaly do vodovodního potrubí, například v klimatizačních systémech nebo v kohoutcích a sprchách, které byly často nepoužívány. Bakterie se množí při teplotách mezi 20 a 50 stupni. 

Legionella

První známý případ byl zaznamenán na konferenci Americké legie ve Filadelfii v roce 1976, kde více než 200 obětí onemocnělo nachlazením a příznaky podobnými chřipce a 34 lidí přišlo o život. V prosinci téhož roku Dr. Joseph McDade objevil a identifikoval bakterii, která byla pojmenována Legionella pneumophila, jako původce onemocnění.

17. srpna 2023 13:15 Čas čtení 4:45 Zelený brčál ke koupání není, hrozí ti zdravotní problémy. Zeptali jsme se odborníka, jak se bezpečně cachtat Zelený brčál ke koupání není, hrozí ti zdravotní problémy. Zeptali jsme se odborníka, jak se bezpečně cachtat

Od té doby se vědci v historii snažili zjistit, zda podobné epidemie a příznaky nemohla způsobit stejná bakterie Legionella pneumophila, a to ještě před objevem v roce 1976. Aby bylo možné identifikovat příčinu těchto případů na legionellu, byly vyšetřeny osoby, které tyto epidemie přežily, a bylo zjištěno, že mají zvýšenou hladinu protilátek proti L. pneumophila.

V současné době existuje více než 50 různých druhů bakterií rodu Legionella a čas od času nákazy v různých lokalitách po světě propuknou. V roce 2016 bylo ve Spojeném království například hlášeno 496 případů a velmi často jsou jejími oběťmi (stejně jako v současné době v Polsku) starší a nemocní lidé s oslabenou imunitou.

Domů
Sdílet
Diskuse