Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová TASR
28. srpna 2023 14:30
Čas čtení 0:56

Legionella v Polsku zabila již 11 osob. Zákeřná bakterie se rozšířila do dalších regionů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Legionella v Polsku zabila již 11 osob. Zákeřná bakterie se rozšířila do dalších regionů
Zdroj: TASR/AP

Nakažených v Polsku stále přibývá.

Hygienicko-epidemiologická stanice v Řešově zaktualizovala data, podle kterých je v sousední zemi aktuálně 144 nakažených a počet obětí této zákeřné bakterie se zvýšil na 11. Legionella se podle hygieniků našla ve čtyřech z osmi prozkoumaných vzorků vody a nově se objevila také v regionech Malopolsko, Velkopolsko a Lublinské vojvodství. 

28. srpna 2023 13:35 Čas čtení 0:46 Noční oblohu prozáří modrý superúplněk. Kdy ho sledovat? Noční oblohu prozáří modrý superúplněk. Kdy ho sledovat?

Nejvíce nakažených legionellou se vyskytuje v okolí Řešova, kde v pondělí ráno zemřela také 91letá pacientka. Současně však bylo oznámeno, že nakažení se nově vyskytují také ve městě Ostrov Velkopolský, který se nachází v regionu Velkopolsko. Zákeřná bakterie se tak šíří napříč Polskem. 

„Do nemocnice byli přijati před několika dny s vysokou horečkou, bolestmi svalů a hlavy,“ komentoval stav nakažených ve Velkopolsku doktor Adam Stangret. Testy pak následně odhalily přítomnost legionelly v jejich moči. 

Legionella je bakterie, která postihuje především dýchací cesty. Obvykle se vyskytuje v teplovodních potrubích, boilerech a klimatizacích a na hostitele se dostane vdechnutím infikovaného aerosolu. Projevuje se podobně jako těžký zápal plic, a to vysokými teplotami, bolestmi či problémy s dýcháním. Takové problémy způsobuje zejména lidem se slabým imunitním systémem, často trpícím i jinými onemocněními.

Sabotáž z Ruska? Pravděpodobně ne

Výskyt legionelly v polské vodě vyvolává otázky. Kontrarozvědka ABW proto prověřovala, zda nešlo o sabotáž nebo nedošlo k úmyslnému zásahu do vodovodního systému země. Řešov je totiž klíčovým tranzitním uzlem pro mezinárodní vojenskou pomoc Ukrajině, která je ve válce s Ruskem. Zatím však prý nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o sabotáž. 

28. srpna 2023 11:41 Čas čtení 0:44 Ruské elitní jednotky míří na Ukrajinu. Washington zřejmě objevil tajné plány Moskvy Ruské elitní jednotky míří na Ukrajinu. Washington zřejmě objevil tajné plány Moskvy
Domů
Sdílet
Diskuse