Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
31. srpna 2023 17:57
Čas čtení 1:59

Financování českých vysokých škol dosahuje historického minima. Iniciativa Hodina pravdy plánuje stávku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Financování českých vysokých škol dosahuje historického minima. Iniciativa Hodina pravdy plánuje stávku
Zdroj: Wikimedia Commons/Stanislav Dusík/volně k použití

Akademici a akademičky z českých vysokých škol, kteří jsou sdruženi v iniciativě Hodina pravdy, chtějí v říjnu stávkovat. Iniciativa sdružuje vyučující a studentstvo humanitních a společenských oborů.

Stávka je zatím plánovaná na jeden den, vysokoškolští učitelé a učitelky ale nevylučují ani delší protesty. ČTK to dnes sdělili zástupci iniciativy. Důvodem ke stávce je podle nich podfinancování VŠ a to, že situaci univerzit vláda a ministerstvo školství (MŠMT) dostatečně neřeší. Podle akademiků a akademiček hrozí, že málo peněz dostanou univerzity i v roce 2024, uvedli to s odkazem na dosavadní návrhy státního rozpočtu a vyjádření politiků.

28. srpna 2023 17:11 Čas čtení 0:59 Aktivní zálohy spuštěny. FSV bude udělovat studentstvu kredity za zapojení se do vojenského výcviku Aktivní zálohy spuštěny. FSV bude udělovat studentstvu kredity za zapojení se do vojenského výcviku

Kvůli nízkým odměnám se v některých městech protestovalo už na jaře. V uskupení Hodina pravdy je zapojeno 13 fakult z devíti univerzit v Česku, z toho osm je filozofických fakult. V březnu se protestů zúčastnily nižší tisíce lidí, na podzim organizátorstvo plánuje intenzivnější protestní akce. Prozatím se chystá jednodenní stávka v říjnu, konat by se ale mohla i dlouhodobější, která by zasáhla do zkouškového období a narušila tak konání státnic.

„Uvědomujeme si, že jde o extrémní krok, který by mohl zkomplikovat studentům dokončení studia a získání diplomů. Vzhledem k tomu, že se naše ostatní možnosti pomalu vyčerpávají, nelze jej vyloučit. Je to jeden z legitimních způsobů, jak dát jasně najevo, že za těchto ponižujících podmínek odmítáme dále pracovat a vzdělávat budoucí generace,“ řekl Ondřej Švec z Univerzity Karlovy.

Katastrofální situace

Vláda a MŠMT se podle iniciativy situací na vysokých školách nezabývají. Podíl výdajů na vysokoškolské vzdělávání ze státního rozpočtu dosahuje historického minima. Výdaje klesly z 0,66 procenta HDP v roce 2009 na letošních 0,42 procenta HDP, upozorňuje Hodina pravdy.

V rozpočtu na rok 2024 ministerstvo financí navrhlo rozpočet resortu školství meziročně snížit, podle nedávného prohlášení ministra školství Mikuláše Beka (STAN) rozpočet pro vědu a vysoké školství v roce 2024 v porovnání s letošním rozpočtem klesat nebude. Podle něj je na tom shoda ve vládě, přestože se o podobě rozpočtu stále vedou debaty.

25. srpna 2023 17:14 Čas čtení 1:17 Prázdniny 2023 a 2024. Podívej se, kdy budeš mít v letošním školním roce volno Prázdniny 2023 a 2024. Podívej se, kdy budeš mít v letošním školním roce volno

Podle členstva iniciativy Hodina pravdy představuje zachování výše rozpočtu pro VŠ pokračování dlouhodobého podfinancování univerzit. Výdaje na vysokoškolské vzdělávání navíc vzhledem k inflaci reálně poklesnou, sdělili.

Pokračovat tak podle nich bude i „katastrofální“ finanční situace humanitních a společenskovědních fakult, které jsou podfinancované nejvíce. Nízké rozpočty pracovišť se odráží na nízkých mzdách jejich personálu. Někteří učitelé a učitelky humanitních a sociálněvědních oborů proto podle předsedy Asociace děkanů filozofických fakult Jana Stejskala odchází učit na základní a střední školy, na nichž jsou podle něj odměny vyšší.

Ministr Bek dříve řekl, že za nízké mzdy akademiků a akademiček na některých fakultách může špatné řízení těchto pracovišť. Na podfinancování univerzit si stěžují i rektoři, rektorky a lidé z Rady VŠ, kteří spolu s odbory rovněž avizovali na podzim protesty. Podle zástupců vysokých škol je nutné zvýšit podíl jejich financování v Česku na úroveň 0,65 procenta HDP. Dlouhodobě upozorňují, že univerzity čeká v souvislosti s demografickým vývojem v zemi v následujících letech nárůst počtu zájemců o studium.

31. srpna 2023 15:02 Čas čtení 2:14 „Učitel mi hladil bradavky, aby prý reguloval dýchání.“ Se sexuálním obtěžováním se setkává drtivá většina irských středoškolaček „Učitel mi hladil bradavky, aby prý reguloval dýchání.“ Se sexuálním obtěžováním se setkává drtivá většina irských středoškolaček

Podle návrhu rozpočtu na rok 2024, který připravilo ministerstvo financí, by mělo mít MŠMT v roce 2024 na výdaje 235,75 miliardy korun, tedy o 29,27 miliardy korun méně než letos. Na vzdělávání na veřejných VŠ je letos určeno 30,9 miliardy Kč, tedy o 2,3 miliardy víc než loni.

Domů
Sdílet
Diskuse