Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
28. srpna 2023 17:11
Čas čtení 0:59

Aktivní zálohy spuštěny. FSV bude udělovat studentstvu kredity za zapojení se do vojenského výcviku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Aktivní zálohy spuštěny. FSV bude udělovat studentstvu kredity za zapojení se do vojenského výcviku
Zdroj: Pexels/Dirk Vorderstraße/CC0

Fakulta sociálních věd Karlovy univerzity chce podporovat studentstvo, které se kromě studia zapojilo do armádních aktivních záloh. Nově bude za účast ve výcviku dávat kredity navíc. Jako první o tom informoval iROZHLAS.

„Při troše štěstí přiměje naše skromná iniciativa i ostatní školy, aby to napodobily,“ řekl pro iROZHLAS vyučující Jan Kofroň, který za nápadem stojí. Podobně to vidí i generální štáb české armády a doufá, že se přidají i další školy.


„Mělo by být samozřejmostí, že mladí jsou členy aktivních záloh a podílejí se na naší obraně. A samozřejmostí by mělo být, že univerzita jakožto instituce placená z veřejných peněz jim v tomto vychází vstříc,“ dodal.

25. srpna 2023 17:14 Čas čtení 1:17 Prázdniny 2023 a 2024. Podívej se, kdy budeš mít v letošním školním roce volno Prázdniny 2023 a 2024. Podívej se, kdy budeš mít v letošním školním roce volno

Od nového akademického roku tak bude moct studentstvo část kreditů získat za účast na cvičení aktivních záloh. Kofroň odhaduje, že na FSV se do programu zapojí nižší desítky lidí. 

Za tři kredity

„Fakticky jde o analogii praktických stáží. V tomto konkrétním případě student splní předmět po absolvování alespoň sedmi dní výcviku jako člen Aktivních záloh Armády České republiky. Kurz odpovídá 3 kreditům,“ vysvětluje Nikola Havlová z tiskového oddělení fakulty. „Škola to vnímá jako ocenění sice dobrovolné, avšak náročné a společensky prospěšné aktivity studentů.“


Volitelný předmět aktivních záloh si ale budou moct zapsat i studentky a studenti napříč fakultami UK.

19. srpna 2023 6:00 Čas čtení 7:30 Martina a Margaréta studují na prestižní univerzitě v Londýně, kam chodil i Madonnin syn. Školné je závratné, ale takto ušetříš Martina a Margaréta studují na prestižní univerzitě v Londýně, kam chodil i Madonnin syn. Školné je závratné, ale takto ušetříš

Kromě Karlovy univerzity je podpoře záložníků z řad studentstva otevřená také Vysoká škola ekonomická. Podle mluvčí Věry Koukalové jde ale o jiný přístup a škola je připravená řešit „případné individuální žádosti“.

 
Čeští občané, kteří se nechtějí stát profesionálními vojáky, mají také možnost přispět k obraně země. Mohou vstoupit do aktivní zálohy nebo se rozhodnout dobrovolně účastnit vojenských cvičení, musí ale splnit několik podmínek včetně zdravotní způsobilosti. Zájemci se mohou registrovat i online na webu Aktivní záloha.

Domů
Sdílet
Diskuse