Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
11. září 2023 17:22
Čas čtení 1:33

Zemřel tvůrce oblíbeného i nenáviděného PowerPointu. Jaká je jeho historie a proč ho Steve Jobs v Applu zakázal?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel tvůrce oblíbeného i nenáviděného PowerPointu. Jaká je jeho historie a proč ho Steve Jobs v Applu zakázal?
Zdroj: Pixabay

Prvního září ve věku 76 let zemřel Dennis Austin, který sehrál klíčovou roli při utváření způsobu předávání informací v moderní společnosti. Byl hlavním vývojářem softwaru PowerPoint, programu na tvorbu prezentací používaného učiteli, studenty i manažery.

Příčinou smrti byla rakovina plic, která metastazovala do mozku, sdělil jeho syn Michael Austin.

PowerPoint vydala v roce 1987 malá softwarová firma Forethought. Zpočátku sloužil jako digitální nástupce zpětných projektorů a transformoval tak pracný proces vytváření diapozitivů (dnešních slidů) na jednoduchý proces, kdy každý člověk s počítačem může pomocí myši ukázat, kliknout a přeuspořádat informace na obrazovce.

Zpětný projektor
Zdroj: wikimedia commons / mailer_diablo / volně k užití

„(Naši uživatelé) měli velkou motivaci vypadat před ostatními co nejlépe, ale nebyli zběhlí v grafickém designu,“ napsal Austin v nepublikované historii vývoje softwaru. Úkolem Austina jakožto softwarového inženýra bylo usnadnit ovládání PowerPointu (původně nazvaného Presenter). Dosáhl toho pomocí „rozhraní pro přímou manipulaci“, což znamená, že „to, co upravujete, vypadá přesně jako konečný produkt“. 

Původně jen pro Macy, pak Presenter koupil Microsoft

Presenter, původně určený pro počítače Macintosh, umožnil uživatelům začlenit do prezentace grafiku, kliparty a více fontů písma. Kromě toho představil jednotnou grafickou úpravu snímků (slidů) s možností přidání firemního loga nebo očíslování snímků. Cílem bylo podle Austina „vytvářet prezentace, nikoli pouze slidy“. PowerPoint vedl až do roku 1996, kdy odešel do důchodu.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Několik měsíců po vydání PowerPointu koupil společnost Forethought za 14 milionů dolarů Microsoft. Do roku 1993 PowerPoint vydělával více než 100 milionů dolarů. Microsoft nakonec přidal PowerPoint do sady programů Office, kam patří i textový editor Word.

Oblíbený i kritizovaný

PowerPoint se podle Microsoftu používá k vytvoření více než 30 milionů prezentací denně. Jeho cesta k dominantnímu postavení v pracovních a školních prezentacích však byla trnitá, softwaru se vysmívali firemní manažeři, profesoři obchodních škol i vojenští generálové za to, že prezentace přetváří v nesmyslný seznam nikdy nekončících bodů a odrážek, které postrádají myšlenku. 

Kritizoval ho například zakladatel Applu Steve Jobs, a stejně jako šéf společnosti Amazon ho dokonce ve své firmě zakázal. „Nesnáším způsob, jakým lidé používají prezentace místo přemýšlení. Lidé, kteří vědí, o čem mluví, nepotřebují PowerPoint,“ dal se slyšet Jobs.

Austin vzal na vědomí stížnosti i vtipy, které na účet programu kolovaly, ale tvrdil, že byly nespravedlivě mířeny na software místo na lidi, kteří jej používali k vytváření odfláknutých a špatných prezentací.

Dobře si uvědomoval, že jeho software k prezentacím používá daleko více lidí za hranicemi těch, pro které jej zamýšlel. „Je snadné se vysmívat, ale skutečný význam je v tom, jak participativní a demokratická platforma to je. Používají ho středoškoláci, používají ho rabíni, lidé ho dokonce používají na svatební přípitky i jako součást stand-up comedy vystoupení.“

Domů
Sdílet
Diskuse