Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tímea Krauszová
16. září 2023 12:58
Čas čtení 1:35

Britský premiér Rishi Sunak chce zakázat plemeno American Bully XL. Důvodem je série útoků na člověka

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Britský premiér Rishi Sunak chce zakázat plemeno American Bully XL. Důvodem je série útoků na člověka
Zdroj: Wikimedia Commons/Dlexus/volně k užití

Rishi Sunak říká, že chce chránit veřejnost před plemenem American Bully XL. Zakázat ho chce už do konce roku.

Několik psích útoků v posledních týdnech ve Spojeném království vyvrcholilo prohlášením premiéra Rishiho Sunaka, který chce konkrétní plemeno – American Bully XL – zcela zakázat. Podle BBC právě takový pes usmrtil člověka ve Walsallu ve čtvrtek, minulý týden zase stejné plemeno zaútočilo i na 11letou dívku a dva muže v Birminghamu.

Sunak tvrdí, že psi budou zakázáni do konce roku, a to zákonem, který by současně platil v Anglii, ve Walesu a ve Skotsku. Ve videu, které publikoval na X (bývalý Twitter), řekl, že je zděšen z videí z posledních útoků a z tragédií, ke kterým vedly.

„Je jasné, že to není o hrstce špatně vycvičených psů, je to vzor chování a nemůže to pokračovat. Majitelé sice mají povinnost držet své psy pod kontrolou, ale chci lidi ujistit, že pracujeme na způsobech, jak zastavit tyto útoky a chránit veřejnost.“

Není zcela jasné, jak by zákaz měl fungovat. Spojené království představilo v roce 1991 zákon o nebezpečných psích plemenech. Ten zakázal chov, prodej či darování plemen americký pitbulteriér, japonský tosa, argentinská doga a brazilská fila. Nejdříve vstoupilo v platnost přechodné období a poté se chování jednoho z těchto psů stalo trestným činem. Existovaly výjimky: psi museli být sterilizováni, očipováni a majitelé museli mít i pojistku.

18. dubna 2024 17:43 Čas čtení 1:52 Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Tento zákon však vládě umožňuje i v budoucnosti zakázat plemeno, které se chová k boji nebo má charakteristické vlastnosti takového plemene. Avšak k tomu musí nejprve plemeno přesně definovat. Sunak projev ukončil se slovy, že tito psi jsou nebezpeční a je odhodlán udělat všechno pro to, aby byli lidé v bezpečí.

American Bully je plemeno, které v roce 2004 uznal American Kennel Club a v roce 2013 také United Kennel Club. Byl vytvořen sloučením amerického stafordšírského teriéra a amerického pitbulteriéra, informuje zoo obchod FERA. Plemeno XL může vážit až 60 kilogramů a snadno přemůže i dospělého člověka.

V Británii se plemeno poprvé objevilo kolem roku 2014 nebo 2015, řekla BBC organizace Bully Watch, a přibylo zejména během pandemie. Označují ho za skvělého rodinného psa, který je přátelský, byť může být i agresivní. Majitelé plemene American Bully XL proti zákazu protestují a říkají, že ačkoli tito pejsci vypadají na první pohled děsivě, jde o milující domácí mazlíčky.

Domů
Sdílet
Diskuse