Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
17. září 2023 v 16:43
Čas čtení 0:58

Látka používaná v lécích na ucpaný nos nefunguje. Přípravky s ní se prodávají i v Česku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Látka používaná v lécích na ucpaný nos nefunguje. Přípravky s ní se prodávají i v Česku
Zdroj: Unsplash/Brittany Colette/volně k užití

Poradci amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zjistili, že hlavní složka obsažená v mnoha volně dostupných lécích na léčbu rýmy fenylefrin je při perorálním užívání neúčinná. Nyní FDA rozhodne, zda léky zakáže, či ne.

Fenylefrin je hlavní složkou používanou v mnoha běžných volně prodejných léčivech proti ucpanému nosu, nachlazení a alergii. Jeho použití je bezpečné, nezávislý poradní výbor FDA však v úterý přišel se zjištěním, že ve formě pilulek je zcela neúčinný. V pevné podobě tedy funguje jako placebo. Jiné formy, jako jsou například nosní spreje, jsou stále považovány za účinné, informovalo CNN.

17. září 2023 v 13:00 Čas čtení 1:02 Italský ostrůvek čelí historickému náporu migrantů. Podle premiérky je situace neúnosná Italský ostrůvek čelí historickému náporu migrantů. Podle premiérky je situace neúnosná

Šestnáctičlenná skupina poradců nyní připravuje podklady pro FDA, aby výbor mohl rozhodnout, zda prodej perorálních léčiv s fenylefrinem zakáže a začne požadovat jejich stažení z prodeje.

Jak informuje web Remedia, v České republice jde o některé tablety a sypané nápoje prodávané pod obchodními názvy Coldrex (tablety a horké nápoje), Ibalgin Grip, Paracetamol/fenylefrin (Sandoz, Wrafton), Paralen Grip, Tantogrip, Theraflu či Vicks. Evropská léková agentura podobné prohlášení nevydala.

Co na ucpaný nos místo pilulek? 

Lékaři namísto konzumace tablet s fenylefrinem doporučují skutečně účinné postupy a léčiva. Základním principem by mělo být především zvlhčování oteklé sliznice ucpaného nosu, například pomocí nejrůznějších slaných roztoků nebo přípravků s mořskou vodou.


Pomoci může podle nich i inhalace, neboť ucpaný nos může uvolnit i kombinace tepla a vlhka nebo některé potraviny. Například doktor David C. Brodner, jehož CNN cituje, připomíná, že skutečně fungují pálivá jídla. Pocit pálení způsobuje látka známá jako capsaicin. „Jak víte, když sníte něco pálivého, začne vám téct z nosu,“ říká s tím, že přesně to je při ucpaném nosu potřeba. Stejně účinný může být i slepičí vývar. Má protizánětlivé účinky a může tak pomáhat potlačovat projevy nachlazení.

Domů
Sdílet
Diskuse