Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Eduard Starkbauer
17. září 2023 13:00
Čas čtení 1:02

Italský ostrůvek čelí historickému náporu migrantů. Podle premiérky je situace neúnosná

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Na ostrov přijede i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

Italský ostrov Lampedusa čelí historicky nejpočetnějšímu návalu migrantů. Souvisí to s globálním trendem, protože zářijový nápor v Evropě stoupl ve srovnání s prvními osmi měsíci roku o 96 %. Italskou trasu si letos vybralo 124 000 migrantů. Loni jich za stejné období bylo 65 500.

V hlavním přijímacím centru na Lampeduse bylo ve čtvrtek ráno zhruba 7 000 lidí, ačkoli tam mají kapacity jen pro 400 osob. Z ostrova měli na Sicílii převézt přibližně 5 000 lidí. V sobotu přijelo na Lampedusu asi 13 lidí s 600 migranty na palubě. Populace maličkého ostrova je jen 6 556 obyvatel.

17. září 2023 11:03 Čas čtení 0:31 Děsivý objev u našich sousedů: Ve sklepě domu byla mrtvá těla tří novorozenců, z vraždy obvinili otce a dceru Děsivý objev u našich sousedů: Ve sklepě domu byla mrtvá těla tří novorozenců, z vraždy obvinili otce a dceru

Italská premiérka Giorgia Meloni v pátek prohlásila, že současný migrační tlak na její zemi je neúnosný. Zároveň vyzvala Evropskou unii, aby tuto záležitost řešila. V této souvislosti přijala pozvání od Meloni šéfka eurokomise Ursula von der Leyen, která by měla Lampedusu navštívit v neděli.

„Migrační tlak, který zažívá Itálie od začátku letošního roku, je neudržitelný,“ uvedla Meloni, přičemž dodala, že tento tlak vychází z „náročné mezinárodní situace“ v Africe.


Mluvčí EK uvedla, že Evropská unie je připravena pomoci Itálii vyrovnat se s náporem migrantů a uprchlíků přijíždějících po moři na malý ostrov Lampedusa. S přijímáním migrantů pomůže i Německo, které se odvolává na mechanismus solidarity EU. Berlín má přijmout 3 500 žadatelů o azyl.

LampedusaLampedusaLampedusaLampedusa
Zobrazit galerii
(4)



Domů
Sdílet
Diskuse