Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. září 2023 17:30
Čas čtení 0:58

Mezi lidmi a lidoopy se šíří parazitární infekce, zjistil český výzkum

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Mezi lidmi a lidoopy se šíří parazitární infekce, zjistil český výzkum
Zdroj: Unsplash/Francesco Ungaro/volně k užití (ilustrační obrázek)

Mezi lidmi a lidoopy se přenášejí parazité způsobující infekce. Ukázal to výzkum přenosu parazitických hlístic na Ústavu biologie obratlovců Akademie věd (AV) ČR. TASR o výsledcích výzkumu informovala Eliška Zvolánková z AV ČR.

Čeští vědci a vědkyně strávili pět měsíců v kamerunském pralese, kde se snažili nasbírat co největší množství vzorků čerstvého trusu volně žijících primátů. S pomocí místních obyvatel takto shromáždili data od 60 goril a 31 šimpanzů. V rámci monitoringu zdraví místních komunit se do studie zapojili i lidé ze tří vesnic, v jejichž blízkosti se volně pohybují lidoopové.

15. září 2023 15:17 Čas čtení 0:47 Vědecké obci se podařilo vypěstovat lidskou ledvinu uvnitř prasat Vědecké obci se podařilo vypěstovat lidskou ledvinu uvnitř prasat

Vzorkování se uskutečnilo na periferii kamerunské rezervace Dja. Toto území již není podle českého vědeckého týmu moc chráněno: v rámci farmaření, lovu či těžby surovin dochází k častému kontaktu mezi lidmi a volně žijícími zvířaty. „Důsledkem toho je zvýšené riziko přenosu patogenů a jejich následné zavlečení mezi místní komunity lidí nebo opačně do rezervace mezi volně žijící zvířata,“ upozornila vedoucí studie Barbora Pavčo.

Měchovci nakazili 400 milionů lidí

„Zajímavostí je, že se nám podařilo detekovat vzájemný přenos čtyř hlístic mezi lidmi a lidoopy, přičemž u jednoho druhu šlo jen o druhý případ infekce zaznamenaný u lidí,“ upřesnil člen výzkumného týmu Vladislav Ilík. Míra vzájemného přenosu strongylidních hlístic mezi lidmi a lidoopy ho překvapila. „Ve srovnání s předchozími studiemi z chráněných lokalit jsme zaznamenali více parazitických druhů, u nichž došlo k přenosu,“ vysvětlil.

24. září 2023 14:00 Čas čtení 0:54 Ovce spásaly téměř 300 kilo konopí. Skákaly pak výš než kozy, podivoval se farmář Ovce spásaly téměř 300 kilo konopí. Skákaly pak výš než kozy, podivoval se farmář

Strongylidní hlístice infikují podle výzkumnictva velké množství lidí. Měchovci, kteří mezi tyto hlístice patří, aktuálně nakazili okolo 400 milionů lidí. Tito parazité mohou způsobit vážné zdravotní problémy a v současnosti, kdy se kontakt mezi lidmi a volně žijícími zvířaty zintenzivňuje, může mít vzájemný přenos patogenů vážné důsledky na obou stranách, konstatoval český výzkumný tým.

Domů
Sdílet
Diskuse