Evropská komise (EK) zvažuje navrhnout zavedení daně na vysoce průmyslově zpracované potraviny s vysokým obsahem tuku, cukru a soli. Vyplývá to z dokumentu, do kterého v neděli nahlédla agentura DPA, píše TASR.
Návrh chce EK podle agentury DPA představit v polovině prosince a cílem daně má být motivovat lidi stravovat se zdravěji. Autoři návrhu v něm napsali, že „celoevropská mikrodaň“ může udržet ceny stabilní a může vést ke změnám v chování spotřebitelů, aniž by způsobila nepřiměřenou finanční újmu.
Výrobci prý budou motivováni vyrábět zdravější potraviny a výtěžek z daní by mohl být použit k financování celoevropských programů na podporu zdravého stravování.
Eurokomise se opírá o zjištění, že srdečně-cévní onemocnění jsou v zemích Evropské unie (EU) hlavní příčinou smrti s více než 1,7 miliony případů ročně. Ekonomická ztráta z toho každý rok činí více než 280 miliard eur.
Podle návrhu existují důkazy, které spojují konzumaci vysoce průmyslově zpracovaných potravin s vyšším rizikem obezity, cukrovky a onemocnění metabolismu. Kromě zavedení této daně EK počítá i s modernizací legislativy v oblasti kontroly tabáku do roku 2027 a zavedením celoevropského systému hodnocení zpracovaných potravin.
Evropská komise chce prostřednictvím různých iniciativ snížit míru úmrtnosti na kardiovaskulární onemocnění do roku 2035 o 20 procent.