Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
26. září 2023 14:24
Čas čtení 0:33

Kreml opět dělá ramena, brousí si zuby na americké tanky Abrams

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Kreml opět dělá ramena, brousí si zuby na americké tanky Abrams
Zdroj: TASR/AP

Kreml v úterý uvedl, že americké tanky Abrams, které Washington dodal Kyjevu, nezmění výsledek ruské ofenzivy na Ukrajině a budou zničeny. TASR převzala zprávu z agentury AFP.

Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov tak reagoval na pondělní prohlášení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že první várka amerických tanků Abrams dorazila na Ukrajinu. „Nemůže to nijak ovlivnit podstatu speciální vojenské operace, její výsledek,“ řekl Peskov novinářům.

„Neexistuje žádný všelék, žádná zbraň, která by mohla změnit poměr sil na bojišti,“ dodal. Podle jeho slov tanky Abrams podobně jako ostatní západní zbraně na Ukrajině „také shoří“.

23. září 2023 9:22 Čas čtení 0:37 Ukrajina a USA se dohodly na společné výrobě zbraní. Je to historická věc, uvedl Zelenskyj Ukrajina a USA se dohodly na společné výrobě zbraní. Je to historická věc, uvedl Zelenskyj

Washington ještě v lednu schválil dodání 31 tanků Abrams poháněných turbínovým motorem na Ukrajinu. Kyjev má navíc od svých evropských spojenců k dispozici tanky Leopard 2 německé výroby a britské tanky Challenger.

Ukrajina dostala tanky Abrams téměř čtyři měsíce po spuštění protiofenzivy zaměřené na osvobození Ruskem okupovaného území. Kyjev dosud hlásil pomalý, ale stabilní pokrok ofenzivních operací a osvobození několika obcí. Zatím si však nevynutil rozsáhlý ústup ruských sil, jak se mu třikrát podařilo loni, cituje TASR agenturu Reuters.

Domů
Sdílet
Diskuse