Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
5. října 2023 15:35
Čas čtení 1:11

Ukrajina je totálně zkorumpovaná, EU jí věší bulíky na nos, řekl bývalý předseda Komise Juncker

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ukrajina je totálně zkorumpovaná, EU jí věší bulíky na nos, řekl bývalý předseda Komise Juncker
Zdroj: euranet_plus / Wikimedia Commons / volně k použití

Bývalý předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker zpochybnil členství Ukrajiny v EU. Řekl, že země je silně prorostlá korupcí. Podle něj jsou před přijetím země do EU potřeba reformy.

„Kdokoliv měl kdy co do činění s Ukrajinou, ví, že je to země, která je korupcí prorostlá ve všech úrovních společnosti. Navzdory snahám není připravena na vstup do EU, potřebuje obrovské vnitřní reformy,“ řekl Juncker, který byl předsedou Evropské komise mezi lety 2014 až 2019, v rozhovoru pro německý web Augsburger Allgemeine.

Von der Leyen členství Ukrajiny podporuje

Falešné přísliby týkající se členství Ukrajiny v EU podle Junckera nesvědčí ani Unii, ani Ukrajině. „Neměli bychom Ukrajincům, kteří trpí trvajícím konfliktem s Ruskem, věšet bulíky na nos. Jsem velmi rozhořčený z některých hlasů ozývajících se v EU, které Ukrajincům tvrdí, že se ihned mohou stát členy Unie,“ popsal Juncker.

10. září 2023 10:00 Čas čtení 0:55 Německé námořnictvo poprvé nacvičuje „realistický scénář“ války: NATO je připraveno bránit každý centimetr spojeneckého území Německé námořnictvo poprvé nacvičuje „realistický scénář“ války: NATO je připraveno bránit každý centimetr spojeneckého území

Členství v Unii pro kandidátské země jako Moldavsko nebo právě Ukrajina je podmíněno jednak hlubokými vnitřními reformami, jednak musí být odsouhlaseno kvalifikovanou většinou. A Ukrajina čelí otázkám na boj s korupcí už roky.

Nynější předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen a předseda Evropské rady Charles Michel se oproti Junckerovi k členství Ukrajiny v bloku staví mnohem přívětivěji. Podle serveru Politico se EU připravuje na jednání s Ukrajinou o jejím členství. Oficiální prohlášení má být známé na konci prosince.

Neopakovat chyby

Během srpna vyšlo na povrch pochybení dvou vysoce postavených ukrajinských úředníků, kteří jsou podezřelí ze zpronevěry veřejné zakázky na humanitární pomoc. Na začátku září byl pak odvolán ministr obrany Oleksij Reznikov, který v lednu čelil problémům ohledně dodávek zbraní. Oficiálním důvodem jeho rezignace ale byla snaha o změnu přístupu k výkonu klíčové funkce.

Prezident Volodymyr Zelenskyj, který kandidoval s cílem omezit v zemi korupci, je nyní kritizován za rozhodnutí postavit korupci na roveň vlastizrady, podle odborníků to způsobí větší kumulaci moci v rukou státní bezpečnosti.

„Máme špatné zkušenosti s některými takzvanými novými členy, například pokud jde o dodržování zásad právního státu. To se už nesmí opakovat,“ uzavřel Juncker.

Domů
Sdílet
Diskuse