Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
10. září 2023 10:00
Čas čtení 0:55

Německé námořnictvo poprvé nacvičuje „realistický scénář“ války: NATO je připraveno bránit každý centimetr spojeneckého území

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Německé námořnictvo poprvé nacvičuje „realistický scénář“ války: NATO je připraveno bránit každý centimetr spojeneckého území
Zdroj: TASR/AP

Cvičení pod vedením Německa se účastní přibližně 3200 vojáků ze 14 zemí.

Západní spojenci zahájili v sobotu v Baltském moři rozsáhlé cvičení, které se koná během narůstajícího napětí ve vztazích s Ruskem v souvislosti s jeho vojenskou agresí na Ukrajině.


Manévrů s názvem „Severní pobřeží 23“ pod vedením Německa se účastní přibližně 3200 vojáků ze 14 zemí, píší to německé námořní síly v prohlášení. Do cvičení se zapojí 30 lodí, přibližně 19 letadel, ponorky a různé vyloďovací jednotky.

10. září 2023 9:11 Čas čtení 0:33 GALERIE: Zemětřesení v Maroku má na kontě už přes dva tisíce obětí. Takto to na místě vypadá GALERIE: Zemětřesení v Maroku má na kontě už přes dva tisíce obětí. Takto to na místě vypadá

„Ruská agresivní válka proti Ukrajině radikálně změnila bezpečnostní situaci v Baltském moři. Taková cvičení vysílají jasný signál, že NATO je připraveno bránit každý centimetr spojeneckého území,“ řekl mluvčí NATO Dylan White.


Mezi další zúčastněné země patří Belgie, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Nizozemsko, Kanada, Litva, Lotyšsko, Polsko, Švédsko, Itálie a USA.


Je to poprvé, co bylo německé válečné loďstvo pověřeno „plánováním a uskutečněním manévrů takového rozsahu“, řekl vedoucí cvičení kontradmirál Stephan Haisch.


Sérii cvičení „Severní pobřeží“ začalo německé námořnictvo realizovat v roce 2007. Odpovědnost za cvičení každoročně střídavě nesou Dánsko, Finsko, Německo a Švédsko.

Podle německého námořnictva se letos poprvé „v rámci obrany Aliance nacvičuje ‚realistický scénář‘ “. Cvičení se uskuteční u pobřeží a na území Lotyšska a Estonska.


Rusko také pravidelně organizuje v Baltském moři námořní cvičení, která jsou často reakcí na cvičení NATO v této oblasti. Naposledy zde cvičilo začátkem srpna.


Ruské námořnictvo sehrálo klíčovou roli při útoku Moskvy na Ukrajinu, když tuto Západem podporovanou zemi ostřelovalo raketami s plochou dráhou letu odpalovanými z lodí a ponorek.

Domů
Sdílet
Diskuse