Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. října 2023 v 13:46
Čas čtení 1:49

Možná vlastníš nemovitost, ani o tom nevíš. Pozor, může propadnout státu. Co udělat, aby se to nestalo?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Možná vlastníš nemovitost, ani o tom nevíš. Pozor, může propadnout státu. Co udělat, aby se to nestalo?
Zdroj: Unsplash / Ярослав Алексеенко

Vysvětlujeme, jak postupovat, aby tvoje nemovitost od nového roku nepropadla státu.

K novému roku propadne státu několik desítek tisíc „zapomenutých nemovitostí“, případně pozemků s nedostatečně identifikovaným vlastníkem. Pokud vlastníš dům, byt nebo třeba jenom prázdný pozemek, zkontroluj si, jestli máš všechno v pořádku.

Nemovitostí, které se od nového roku dostanou do vlastnictví Česka, je dohromady přes 300 tisíc, po očištění od případů, kdy jich jeden člověk vlastní více, případně se o jednu dělí více lidí, je to 147 004 pozemků, 3 555 staveb a 121 423 nedostatečně identifikovaných osob.

Kdo je nedostatečně identifikovaný vlastník?

O nedostatečně identifikovaných vlastnících nejsou v katastru nemovitostí uvedeny buď žádné informace, nebo v něm tyto osoby nejsou identifikovány dostatečně. Chybí u nich například datum narození nebo adresa. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových navíc upozorňuje, že je povinností každého člověka udržovat si údaje v katastru kompletní, správné a aktuální.

„Původ chyb leží nejčastěji v období let 1948 až 1989. V padesátých letech byla povinnost evidence vlastnictví nemovitostí ve veřejném registru na určitou dobu úplně zrušena. Po několika letech se zavedly tzv. zjednodušené evidence, ale ani ty nejsou z dnešního pohledu dostačující. Na mapách se například nezakreslovaly hranice soukromých pozemků žívaných zemědělskými družstvy. Tyto pozemky byly uváděny pouze písemně jako soubor popisných informací,“ rozvádí úřad v tiskové zprávě ze začátku letošního roku.

bydlení, dům, reado
Zdroj: Unsplash/Zac Gudakov

Jak zjistím, jestli patřím mezi nedostatečně identifikované vlastníky?

Pokud si myslíš, že ti některá z potřebných informací chybí, nebo se chceš jenom ujistit, můžeš se podívat do aktuální evidence zapomenutých nemovitostí a nedostatečně identifikovaných vlastníků. Kompletní databázi najdeš na stránkách Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Jak můžu nedostatečné informace napravit?

Podle katastrálního zákona je povinností každého, kdo nemovitost vlastní, udržovat svoje údaje v souladu se skutečností. Tyto věcné nesprávnosti se mohou upravit pouze z podnětu člověka, který fakticky nemovitost vlastní.

Pokud zjistíš, že tvoje nemovitost nebo pozemek tvých blízkých patří mezi ty s nedostatečně identifikovaným vlastníkem, je potřeba doložit vlastnictví katastrálnímu úřadu, a to zákonem předepsaným způsobem. V takovém případě kontaktuj Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, kde ti poradí, jaké dokumenty je k prokázání vlastnictví potřeba předložit.

nemovitost
Zdroj: ÚZSVM

Jestli vlastník nemovitosti už nežije, dědické řízení je ukončené a ty patříš mezi dědice, je potřeba nashromáždit potřebné dokumenty a podat žádost na katastrální úřad pro zápis nového vlastníka. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ti může pomoci správné dokumenty sesbírat.

Pokud katastrální úřad tvoji žádost zamítne, můžeš podat žalobu na určení vlastnictví a o tvém případu rozhodne soud. Stejně tak rozhoduje i v případě, že neexistuje pravomocně ukončené dědické řízení se zahrnutím nemovitosti. V takovém případě je třeba podat návrh na dodatečné projednání dědického řízení.

O nemovitost je potřeba se přihlásit a s nápravou informací začít do 31. prosince letošního roku. V tom minulém se úřadu podařilo vyřešit 50 809 případů z 91 029 nemovitostí zapsaných na nedostatečně identifikované vlastníky.

Domů
Sdílet
Diskuse