Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
20. října 2023 17:02
Čas čtení 0:38

Zákaz aut a doprava na koních? Pro někoho něco nepředstavitelného, pro obyvatele ostrova Hydra realita

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zákaz aut a doprava na koních? Pro někoho něco nepředstavitelného, pro obyvatele ostrova Hydra realita
Zdroj: wirestock / Freepik / volně k užití

Řecká Hydra na první pohled vypadá jako sousedské ostrovy. Má bělostné ulice a výhled na modré Egejské moře. Ostrov se od svých sousedů však nemůže lišit více. Jeho obyvatelé se totiž místo auty přepravují na koních.

„Hydra je ostrov, který vás skutečně přenese do minulosti,“ citovalo CNN Harriet Jarman, majitelku společnosti Harriet's Hydra Horses, která se zabývá výlety na koních. Na svých 12 lichokopytnících podniká se zájemci výlety po ostrovních stezkách. Koňská doprava, známá jako „cáiques“, je zde součástí kultury a způsobu života.

„Veškerá doprava na tomto ostrově probíhá na koních, oslech, mulách nebo mezcích. Protože tu nejezdí žádná auta, je život všech lidí o něco klidnější,“ poznamenala Harriet. Auta zde nejenže nejezdí, ale v tamější legislativě je dokonce zakotven jejich zákaz. Ostrov je tak oblíbenou turistickou destinací. Cestovatelé si odpočinou a zároveň zažijí něco úplně nového.

Proč koně?

V 18. a 19. století byla Hydra námořním centrem, její přístav je doteď srdcem ostrova. Příchod 20. století přinesl zavedení motorové dopravy. Strmé a úzké uličky ostrova však spolu se skalnatým terénem zabraňovaly volnému pohybu aut. Obyvatelé se proto upnuli na koňskou dopravu, která dokázala překonávat členitou krajinu efektivněji. Postupem času se z „cáiques“ stala součást kultury.

Domů
Sdílet
Diskuse