Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
26. října 2023 v 16:21
Čas čtení 1:12

Známe nejoblíbenější česká jména pro děti narozené v roce 2022. Je mezi nimi i to tvoje?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Známe nejoblíbenější česká jména pro děti narozené v roce 2022. Je mezi nimi i to tvoje?
Zdroj: Pexels/Laura Garcia/volně k užití

Nejpoužívanější jména v roce 2022 byla Jakub a Eliška.

Jakub je nejoblíbenějším jménem už 12 let po sobě, Eliška pak o jeden rok méně. Na druhém a třetím místě se u chlapců objevila jména Jan a Matyáš a u dívek Viktorie a Anna. Tato data vyplynula ze statistik Českého statistického úřadu, který zkoumal jména dětí narozených v roce 2022 v Česku. 

26. října 2023 v 13:28 Čas čtení 1:02 První Romka v historii Česka dostane státní vyznamenání. Loni ho přitom odmítla První Romka v historii Česka dostane státní vyznamenání. Loni ho přitom odmítla

Jakub je na prvním místě chlapeckých jmen už od roku 2011, kdy vystřídal Jana, který se tak v roce 2022 stal druhým nejoblíbenějším jménem. Třetí příčku obsadil Matyáš, který se v první desítce jmen drží už od roku 2010. Mezi pětici nejčastějších jmen loňského roku pak patří i Adam a Tomáš.

Z dívčích jmen je na prvním místě Eliška, která vede statistiku od roku 2012. Právě tehdy vůbec poprvé překonala Terezu, která v minulém roce skončila na šestém místě. Na druhém místě byla Viktorie a na třetím místě Anna. V top 5 je pak doplnily ještě Sofie a Natálie.

Na prvních 20 příčkách se v letech 2010 až 2022 objevilo 29 dívčích a 25 chlapeckých jmen. U dívek vybírají rodiče z více jmen než u chlapců, různorodost jmen se zvyšuje od přelomu 80. a 90. let minulého století. „V roce 2022 připadalo na 1000 dívek téměř 80 různých jmen a na 1000 chlapců přibližně 70 různých jmen. Taková různorodost tu ale nebyla vždy. V generacích narozených před rokem 1990 připadalo na 1000 dívek jen něco málo přes deset různých jmen, na 1000 chlapců pak dokonce méně než deset různých jmen,“ komentoval data předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Statistici loni zaznamenali také několik neobvyklých jmen. Někteří nově narození kluci dostali jména Ašot, Bruce, Frank nebo Fred. U dívek byla neobvyklá jména Alba, Amira, Astrida nebo Celestýna. V Česku mimo jiné roste i podíl víceslovných jmen. V minulém roce se narodili například Duy Anh, Eliáš Jan nebo Sofie Anna a Viktorie Anna.

Domů
Sdílet
Diskuse