Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Tereza Šnajdrová
26. října 2023 13:28
Čas čtení 1:02

První Romka v historii Česka dostane státní vyznamenání. Loni ho přitom odmítla

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
První Romka v historii Česka dostane státní vyznamenání. Loni ho přitom odmítla
Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

V sobotu 28. října se na Pražském hradě uskuteční slavnostní ceremoniál, během kterého budou udělována státní vyznamenání.

Jednou z oceněných bude zpěvačka Ida Kelarová, která se tak stane historicky první Romkou, jež od prezidenta převezme státní vyznamenání Za zásluhy. To v minulosti získali pouze tři Romové.

26. října 2023 11:11 Čas čtení 0:52 Prodejna kebabu v Plzni vyvěsila do výlohy protižidovské výroky. Případem se zabývá policie Prodejna kebabu v Plzni vyvěsila do výlohy protižidovské výroky. Případem se zabývá policie

„Mám velkou radost, že Ida Kelarová vyznamenání obdrží a stane se tak historicky první takto oceněnou Romkou. Ida Kelarová je významná romská osobnost a toto vyznamenání je vyvrcholením a oceněním její mnohaleté práce, kterou vykonávala,“ uvedl romský krajský koordinátor Cyril Koky.

Ida Kelarová je zakladatelkou Mezinárodní školy pro lidský hlas. Organizuje workshopy, multietnické projekty, romský festival Gypsy Celebration Hartmanice a zakládá sbory s repertoárem romských písní. Kromě toho také v roce 1999 založila skupinu Romano Rat, se kterou koncertuje po celém světě, a v roce 2001 byla za hudbu k filmu Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba nominována na Českého lva. Zpěvačka se hrdě hlásí k romským kořenům a dlouhodobě se také věnuje vzdělávání a výchově romských dětí. 

Nominaci od Zemana odmítla

Ida Kelarová měla být nominována už v minulém roce, ale vyznamenání odmítla. „Zeman svými slovy a jednáním v podstatě popírá to, o co já se v České republice 25 let snažím, tedy aby si lidé vůči sobě navzájem projevovali respekt a chovali se k sobě s úctou. Ostudné samozřejmě byly i jeho výroky na adresu Romů, ale já se v podstatě nemůžu ztotožnit s žádným z jeho postojů a názorů,“ komentovala tehdy své rozhodnutí.

Letos se přidá k dalším třem Romům, kteří v minulosti získali státní vyznamenání. V roce 2022 to byl československý příslušník protinacistického odboje Josef Serinek, v roce 2006 aktivista Milan Horvát a v roce 2002 Karel Holomek. 

Domů
Sdílet
Diskuse