Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
4. listopadu 2023 18:54
Čas čtení 0:39

Jak vypadal vznik Slunce? Webbův teleskop pořídil fascinující snímky rodící se hvězdy

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Jak vypadal vznik Slunce? Webbův teleskop pořídil fascinující snímky rodící se hvězdy
Zdroj: NASA

Nový snímek pořízený dalekohledem Jamese Webba zachycuje vznik hvězdy, který připomíná vznik Slunce před 4,6 miliardy lety.

Směrem ke středu objektu na fotce, nazývaného HH212, se objevuje hvězda, která je stará maximálně 50 tisíc let. Kdybychom se vrátili 4,6 miliardy let do minulosti a zachytili snímek Slunce, vypadal by skoro stejně. HH212 se nachází v souhvězdí Orion a od Slunce je vzdálený asi 1300 světelných let. 

hvězdahvězda
Zobrazit galerii
(2)

Záři samotné hvězdy na fotce zatím ještě vidět nemůžeme. Jedná se o růžovočervené výrony plynu, které hvězda vystřeluje, zatímco je skrytá v hustém disku plynu a prachu. Růžovočervená barva značí přítomnost dvou atomů vodíku spojených dohromady. Výrony jsou prostředkem, kterým vznikající hvězda reguluje svůj zrod. 

3. listopadu 2023 17:44 Čas čtení 0:29 Budou padat hvězdy, něco si přej. Kdy můžeš sledovat meteorický roj? Budou padat hvězdy, něco si přej. Kdy můžeš sledovat meteorický roj?

„Jak se koule plynu ve středu stlačuje, otáčí se. Ale pokud se otáčí příliš rychle, rozletí se, takže se musí nějakým způsobem zbavit momentu hybnosti,“ cituje profesora Marka McCaughreana stanice BBC.

Astronomové studují a fotí HH212 již 30 let, aby viděli, jak se objekt mění. Díky Webbově superteleskopu jsou snímky 10krát ostřejší než cokoli, co jsme měli doposud k dispozici. Vědcům to umožňuje hlouběji se ponořit do zkoumání tvorby hvězd.

Domů
Sdílet
Diskuse