Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
3. listopadu 2023 17:44
Čas čtení 0:29

Budou padat hvězdy, něco si přej. Kdy můžeš sledovat meteorický roj?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Budou padat hvězdy, něco si přej. Kdy můžeš sledovat meteorický roj?
Zdroj: Česká astronomická společnost

V noci z neděle na pondělí nastane maximum meteorického roje Jižní Tauridy, který přinese větší množství padajících hvězd známých také jako bolidy.

Meteorický roj je aktivní přibližně od 28. září do 2. prosince, přičemž jeho maximum nastává právě kolem neděle 5. listopadu. Částice, které vytváří nebeské divadlo, pocházejí z komety 2P/Encke objevené v roce 1786 francouzským astronomem Pierrem Méchainem.

3. listopadu 2023 14:39 Čas čtení 0:17 Policista přišel ukončit hlasitý večírek. Účastnice si ho spletly se striptérem Policista přišel ukončit hlasitý večírek. Účastnice si ho spletly se striptérem

Podle astronomů dosáhne aktivita meteorů svého maxima v pondělí 6. listopadu v 00:47 ráno. Tauridy se vyznačují velmi jasnými a pomalu padajícími meteory, které budou na noční obloze velmi dobře vidět. Jejich pozorování by tak neměl příliš rušit ani jasný měsíční svit.

Kometa 2P/Encke má ze všech známých komet nejkratší dobu oběhu okolo Slunce, která činí pouhých 3,3 roku. Její trosky vstupují do zemské atmosféry rychlostí 27 kilometrů za hodinu, díky čemuž bývají velmi jasné. Zvýšená aktivita Taurid se cyklicky opakuje přibližně každých sedm let.

Domů
Sdílet
Diskuse