Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
11. listopadu 2023 14:20
Čas čtení 0:57

Ptáci přestávají na zimu létat do teplých krajin. Může za to klimatická změna

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ptáci přestávají na zimu létat do teplých krajin. Může za to klimatická změna
Zdroj: Flickr/Andrej Chudý/volně k užití

Některé druhy ptáků, které každý rok podnikají tisíce kilometrů dlouhou pouť za teplem na africký kontinent, letos zůstávají v Evropě. Důvodem jsou vyšší teploty způsobené klimatickou změnou, které ptákům nedávají důvod ke stěhování.

Příkladem jsou evropští jeřábi, kteří obývají především sever Evropy. Jednou ze zastávek na jejich cestě do teplých krajin bývají mokřady východního Maďarska, kde obvykle nabírají síly před další cestou napříč kontinentem. Díky letošnímu teplému počasí se však ptáci v Maďarsku zdržují mnohem déle, než je obvyklé. V reportáži o tom informovala stanice ČT24.

„Jeřábi tady hřadují mnohem déle, než je obvyklé. Zatím poslední rekord z roku 2018, kdy tudy prolétali, byl 160 tisíc. Letos jej výrazně překonali,“ uvedl pro ČT24 strážce maďarského národního parku Hortobágy Attila Szilagyi, v jehož rezervaci letos napočítali celkem 194 tisíc ptáků.

Místo Afriky Maďarsko

Zatímco dříve ptáci absolvovali tisíce kilometrů dlouhý let přes Středozemní moře, letos jim stačí přesunout se pouze o několik stovek kilometrů. Migrační cyklus stěhovavých ptáků podle Szilagyiho obvykle trvá od poloviny září do konce října, nanejvýš do listopadu. I přesto, že už listopad nastal, ptáci v Maďarsku zůstávají ve vysokém počtu. 

20. října 2023 7:10 Čas čtení 2:02 Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu? Výkyvy počasí v Česku budou častější, varuje meteorolog. Budou letošní Vánoce na sněhu?

Přírodovědci upozorňují, že za změnou chování ptáků stojí vysoké teploty, které v Evropě během letošního léta a podzimu panovaly. Důvodem je také nadbytek potravy, který letos ptákům nabízejí kukuřičná pole v okolí močálů. V Evropě tak mohou ptáci přezimovat za stejných podmínek jako v daleké Africe. 

Domů
Sdílet
Diskuse