Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
13. listopadu 2023 16:21
Čas čtení 2:19

Vyděláváš měsíčně tyto peníze? Pak pobíráš důstojnou mzdu, která ti zajistí obyčejný komfortní život

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vyděláváš měsíčně tyto peníze? Pak pobíráš důstojnou mzdu, která ti zajistí obyčejný komfortní život
Zdroj: Pixabay/CC0/volně k použití

Dostáváš vůbec důstojnou mzdu? Tato otázka napadla v životě asi každého. Nyní to ale můžeš doopravdy zjistit díky projektu „nezávislé a neformální expertní platformy Minimální důstojná mzda“.

Kolik tedy taková mzda činí? Ke konci roku 2022 to bylo 40 912 korun pro Česko, pro hlavní město 42 776 korun. K porovnání je podle Českého statistického úřadu výše průměrné měsíční hrubé mzdy 43 193 korun.

Co je ale minimální důstojná mzda? „Minimální důstojná mzda je odměna za práci za běžnou pracovní dobu, která pracujícím a jejich domácnostem poskytuje dostatek finančních prostředků k životu, který je většinou společnosti vnímaný jako určitý základní standard,“ stojí na webu Minimální důstojné mzdy. „Má umožnit žít obyčejným, ale materiálně důstojným životem a cítit se plnohodnotným členem společnosti,“ dodává.

K výsledku se dopracovala skupina odbornic a odborníků napříč vědami, mezi nimiž ale vystupují zejména sociologické obory, členové odborů a pracovníci v HR.

Společně vytyčili osm kategorií běžných výdajů, pro které se různými debatami podloženými výzkumy, statistikou a odbornými pracemi dopracovali k minimální finanční výši, která do nich musí být investována. Jsou to bydlení, potraviny, oblečení a obuv, doprava, telekomunikace, zdraví a hygiena, volný čas a vzdělávání a úspory.

8. května 2024 9:00 Čas čtení 3:34 Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní

„Ve výpočtu jsme vycházeli z principu, že datové zdroje pro výpočet jednotlivých položek musí být: transparentní / veřejně dostupné / aktualizovatelné / nezávislé,“ uvádí iniciativa.

Lepší život všem

Iniciativa zdůrazňuje i důvod, proč je tento projekt důležitý a proč je nutné tlačit na zlepšení finančních podmínek pro všechny. „Koncept minimální důstojné mzdy vznikl jako příspěvek do sílící debaty o negativních dopadech nízkých mezd v České republice a o stále palčivějším fenoménu tzv. pracující chudoby, kdy lidé jen obtížně pokrývají náklady domácnosti, a to i přesto, že jsou normálně zaměstnaní,“ uvedli zástupci.

Nízké mzdy logicky dostanou jednotlivce i rodiny do svízelných situací. Dle odborníků lidé následně upadají do dluhových pastí v důsledku nízkých nebo chybějících finančních rezerv, pracují na úkor volného času, aby zajistili dostatečné příjmy, častěji se potýkají se zdravotními problémy, dostávají se do nerovné nebo závislé pozice v partnerských vztazích, častěji upřednostní cenu na úkor kvality, což se může promítat také do nemožnosti nákupů ekologických či lokálních produktů, nebo mají horší přístup ke zdravotní péči.

Vypočítaná minimální důstojná mzda by měla pokrýt kromě života pracujících také jeden „závazek“ v podobě péče o jedno dítě, ale mohou to být i starší, nemocní rodiče, souběh péče o dítě a rodiče nebo nemocného partnera. Počítá se s průměrnými výdaji, jelikož mohou být v čase nižší i vyšší.

Co s tím

Zástupci iniciativy se také rozhodli „nemlátit prázdnou slámu“ a poskytnout návrh řešení v podobě devíti kroků, jak lze přispět ke zlepšení „příjmové situace“.

Jak zlepšit příjmovou situaci v České republice

I. Posílení odborové organizovanosti a pokrytí kolektivními smlouvami.
II. Zakotvení důstojného ohodnocení při veřejných zakázkách, v rámci opatření zelené transformace a v dalších dotačních programech a grantech.
III. Nastavení důstojných platových podmínek ve veřejné sféře.
IV. Stanovování minimálních standardů odměňování (minimálních a zaručených mezd) a nezabavitelné částky s přihlédnutím k důstojnému minimu.
V. Daňová reforma zohledňující důstojný život.
VI. Rozšíření nabídky bezplatných či dostupných veřejných služeb a základních komodit.
VII. Přibližování dávek, které nahrazují mzdu, k výši důstojného minima.
VIII. Adekvátní reakce na příchod uprchlíků z Ukrajiny zabraňující mzdovému dumpingu.
IX. Další možnosti pro využití nástroje Minimální důstojné mzdy pro tlak na zvyšování mezd, platů a dalších příjmů.

Zdroj: MDM

„(...) Je klíčové hledat konkrétní cesty, jak mzdy, platy a další typy příjmů cíleně zvyšovat tak, aby se přinejmenším ve středně až dlouhodobém horizontu přibližovaly hodnotě, kterou lze považovat za důstojné materiální minimum,“ tvrdí iniciativa. 

4. května 2024 11:00 Čas čtení 0:22 KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny?

„V případě, že se to dařit nebude, hrozí negativní důsledky jak na úrovni jednotlivců, tak i na té celospolečenské. Společenská odolnost a politická stabilita jsou neodmyslitelně spjaty s důstojným zajištěním svých členů a s ní souvisejícím pocitem bazální jistoty,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse