Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
21. listopadu 2023 17:32
Čas čtení 1:00

Němci začali veřejně sdílet své platy. Měli bychom to zavést i v Česku?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Němci začali veřejně sdílet své platy. Měli bychom to zavést i v Česku?
Zdroj: Wikimedia/Europa credito urgente/na voľné použitie

Rozhovory o platových podmínkách nejsou ve společnosti tak časté. Německo není výjimkou, přesto zde existuje instagramový účet zveřejňující platové podmínky, který sleduje již přes 130 tisíc lidí.

Přispěvatelé profilu Gehalt in Deutschland (Platy v Německu) zde sdílejí fotografie svých výplatních pásek. Škála profesí, které se zde objevují, je poměrně široká. Od pošťáka přes tesaře až po architekta. Mimo jiné se tak sledující z profilu dozvědí, že takový zedník si měsíčně v Německu vydělá až 2 756,81 eura čistého, což odpovídá zhruba 67 580 korunám.

V Německu mají zaměstnanci ve firmách nad 200 pracovníků právo na informace o platech, v mnoha podnicích jsou přitom informace o mzdách tabu. Platové srovnání je však důležité zejména pro začínající či pro ty, kteří mění obor. „Pokud nevíte, kolik si v daném oboru vyděláte, je těžké vyjednávat,“ píše německý deník t-online.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @gehaltindeutschland

Profil otevírá i otázku platové nerovnosti mužů a žen. Například 30letý mechanik z Bádenska-Württemberska se 35hodinovým pracovním týdnem a čtvrtou daňovou třídou na fóru uvedl, že vydělává 2 588 eur (63 600 korun) čistého. „Pracuji jako elektronička už téměř 40 let a tak vysoký plat nedostávám,“ stěžuje si žena pod stejným příspěvkem.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Na sociální síti tak lidé mohou o platech diskutovat. Autoři pořádají i různé průzkumy. Jednou z otázek byla například ta, kolik si sledující vydělají hrubého. Nejvíce odpovědí dostala možnost 40–60 tisíc eur ročně. Poskytují tak další srovnání nejen v rámci oborů a konkrétních zaměstnání, ale i s ohledem na životní úroveň. Mimo jiné tvůrci spravují účty na TikToku a na YouTube

Nabízí se pak otázka, proč ještě něco takového nemáme u nás, případně proč se o platech obecně více nemluví po celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse