Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
30. listopadu 2023 11:54
Čas čtení 1:00

Tuhle aplikaci používají desetitisíce Čechů a Češek, je přitom hrozbou. Nemáš ji taky?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tuhle aplikaci používají desetitisíce Čechů a Češek, je přitom hrozbou. Nemáš ji taky?
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k použití

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na hrozbu spojenou s používáním mobilní aplikace WeChat a její čínské verze Weixin.

Aplikace sbírá podle NÚKIB velký objem uživatelských dat a právě to by – v kombinaci se způsobem jejich sběru – mohlo sloužit k přesnému zacílení kybernetických útoků. Za aplikací stojí společnost Tencent se sídlem v Číně a podle ověřených informací úřadu je úzce provázána s čínskou vládou a tamní komunistickou stranou.

Zneužití citlivých dat

„K vydání upozornění nás vedly nejen vlastní analýzy, ale i informace od tuzemských a zahraničních partnerů. Na rozdíl od TikToku je ale počet uživatelů u platformy WeChat výrazně nižší, a proto jsme přistoupili v tomto případě k upozornění, nikoli k vydání varování,“ uvedl ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Platformu WeChat ve světě využívá přibližně 1,3 miliardy aktivních uživatelů. V Česku ji používá přibližně 40 tisíc lidí, často jde o exponované osoby z řad diplomacie, obchodu nebo akademické sféry. Jejich citlivá data získaná prostřednictvím WeChat by tak mohla být v budoucnu zneužita například k vydírání.

We Chat
Zdroj: CC Null/volně k užití

Hrozba související s aplikací WeChat připomíná hrozbu spojenou s používáním aplikace TikTok čínské společnosti ByteDance, před kterou úřad varoval letos v březnu. NÚKIB v případě aplikace WeChat přistoupil k vydání upozornění – nejedná se tedy o varování dle zákona o kybernetické bezpečnosti jako u TikToku. I tak je ale namístě riziko nepodcenit.

8. března 2023 12:10 Čas čtení 1:09 Aplikace TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost Aplikace TikTok představuje bezpečnostní hrozbu, varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

„Pokud potřebujete WeChat používat, doporučujeme, abyste měli aplikaci nainstalovanou na jiném zařízení než na tom, se kterým běžně pracujete a na kterém máte své účty a data. Pokud to není možné, doporučujeme, abyste WeChat ve svém zařízení měli jen na nezbytně nutnou dobu a povolovali v aplikaci jen oprávnění, která potřebuje pro své fungování,“ doplnil Kintr.

Domů
Sdílet
Diskuse