Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
30. listopadu 2023 v 16:27
Čas čtení 0:46

Toto jsou nejdražší města světa. Kam musíš cestovat s plnou peněženkou?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Toto jsou nejdražší města světa. Kam musíš cestovat s plnou peněženkou?
Zdroj: Unsplash/Kharl Anthony Paica/volně k užití

Nový žebříček zveřejnila ve čtvrtek londýnská poradenská společnost Economist Intelligence Unit (EIU), která varovala, že globální krize životních nákladů ještě neskončila.

Pozice nejdražších měst světa letos připadla Singapuru a Curychu, následovala Ženeva, New York a Hongkong. Městský stát v jihovýchodní Asii má nejvyšší ceny za dopravu kvůli přísným vládním omezením počtu aut. Do kategorie celosvětově nejdražších tam patří také oblečení, potraviny a alkohol. Singapur je nejdražším městem už podeváté za posledních 11 let.

Naopak Curych, který se mu vyrovnal, se vyhoupl až ze šestého místa. Vytlačil z pozice New York, který minulý rok sdílel první příčku právě se Singapurem a letos skončil třetí. V případě Curychu se projevila síla švýcarského franku a vysoké ceny potravin, zboží do domácnosti a rekreace, uvádí TASR.

14. srpna 2023 v 8:30 Čas čtení 0:14 KVÍZ: Poznáš světová města podle satelitních snímků? KVÍZ: Poznáš světová města podle satelitních snímků?

V první desítce se umístila celkem tři asijská města (Singapur, Hongkong a Tel Aviv), tři americká (New York, Los Angeles a San Francisco), a dokonce čtyři evropská (Curych, Ženeva, Paříž a Kodaň).

Celosvětový průzkum životních nákladů uvádí, že ceny v průměru vzrostly o téměř sedm a půl procenta. Růst cen tak lehce klesl oproti osmi procentům v minulém roce, stále však výrazně převyšuje trend z let 2017–2021. Nejrychlejší tempo růstu cen zaznamenaly potraviny, naopak ceny za služby (účty za energii a vodu v domácnosti) prokázaly nejpomalejší nárůst inflace z deseti kategorií zahrnutých v průzkumu.

Domů
Sdílet
Diskuse