Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
5. prosince 2023 10:03
Čas čtení 0:58

Polsko varuje. Východní křídlo NATO čeká do tří let ruský útok

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Polsko varuje. Východní křídlo NATO čeká do tří let ruský útok
Zdroj: Wikimedia Commons/ volně k užití

Šéf polského národního bezpečnostního úřadu Jacek Siewiera uvedl, že východní státy Severoatlantické aliance mají tři roky na to, aby se vyhnuly válce s Ruskem.

Reagoval tím na otázku ohledně zprávy Německé rady pro zahraniční vztahy (DGAP), v níž se uvádí, že NATO má na přípravu ruského útoku asi pět až deset let. Se zprávou souhlasil, a dokonce ji označil za optimistickou. „Analýza je v souladu se studiemi připravenými v USA. Podle mého názoru jsou však časové rámce prezentované německými analytiky příliš optimistické. Chceme-li se vyhnout válce, pak by země NATO na východním křídle měly přijmout kratší tříletý časový plán pro přípravu na útok,“ uvedl Siewiera, citovaný anglickým týdeníkem Warsaw Business Journal, v sobotním článku.

4. prosince 2023 18:10 Čas čtení 0:45 Rusové už válku nechtějí, v jejich myšlení došlo k vážnému posunu. Co z toho pro Putina plyne? Rusové už válku nechtějí, v jejich myšlení došlo k vážnému posunu. Co z toho pro Putina plyne?

Analýza německé DGAP otevírá okno, ve kterém musí NATO, včetně Německa, postavit své ozbrojené síly na nohy. To zahrnuje zavedení opatření v souladu se scénářem ruského útoku v rozmezí pěti až deseti let od okamžiku, kdy intenzivní boje na Ukrajině skončí. Jinými slovy by šlo o časový rámec, který by Rusko potřebovalo k tomu, aby dostatečně obnovilo své ozbrojené síly pro útok na Západ, uvádí server ERR.

Tzv. východní křídlo NATO tvoří země, které byly součástí Sovětského svazu nebo Varšavské smlouvy. Vede od Baltského až k Černému moři a řadí se do něj devět zemí včetně České republiky.

Český prezident Petr Pavel souhlasí spíše s německým pohledem, koncem listopadu stanovil časový horizont nejméně pěti až sedmi let na úplné obnovení bojových schopností, uvádí server European Pravda citující České noviny. Hodně záleží na tom, co se stane na Ukrajině, dodal na summitu visegrádské čtyřky. Zároveň dodal, že záleží i na tom, jak dopadne válka na Ukrajině.

Domů
Sdílet
Diskuse