Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Radim Šlechta
4. prosince 2023 18:10
Čas čtení 0:45

Rusové už válku nechtějí, v jejich myšlení došlo k vážnému posunu. Co z toho pro Putina plyne?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové už válku nechtějí, v jejich myšlení došlo k vážnému posunu. Co z toho pro Putina plyne?
Zdroj: TASR/AP/Kremlin Pool

Více lidí v Rusku by podpořilo mírová jednání. Ze současné ekonomické situace mají úzkosti.

V Rusku poprvé od začátku války převládá počet lidí, kteří válku s Ukrajinou nepodporují. Vyplývá to z průzkumu nezávislé agentury Chronicles. Válku momentálně podporuje pouze 12 procent lidí. Změna výsledků může souviset s tím, jak země chudne v důsledku sankcí.

Podle průzkumu by Putin dostal podporu 40 procent obyvatel, pokud by začal s mírovým jednáním. Počet lidí, kteří by taková jednání nepodpořili, klesl pod 40 procent, což je od začátku války pokles o 14 procent. Jednání o míru ale teď nejsou na stole ani jedné ze zúčastněných stran.

Průzkum dále naznačuje, že jedním z důvodů může být rostoucí chudoba. Téměř polovina dotázaných pociťuje pokles rodinných příjmů, 20 procent uvádí, že důležité léky již nejsou k dispozici, a jen pět procent dotázaných věří, že se v příštím roce dočká zvýšení příjmů. Nadpoloviční většina (55 procent) cítí ze současné životní úrovně úzkost nebo depresi, ve srovnání se začátkem minulého roku je to nárůst o 23 procent.

Podle novináře žijícího v Rusku Jiřího Justa je možné, že podpora míru bude i nadále růst, a to jak na Ukrajině, tak i v Rusku. „Vlastně v mezích statistické chyby roste každý měsíc,“ řekl Just pro Aktuálně.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse