Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
7. prosince 2023 v 15:39
Čas čtení 1:34

Pády na neudržovaném chodníku. Kdy máš nárok na kompenzaci a jak si o ni zažádat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pády na neudržovaném chodníku. Kdy máš nárok na kompenzaci a jak si o ni zažádat?
Zdroj: FOTO TASR - Michal Svítok

S nástupem zimních měsíců pokryla chodníky vrstva náledí. V jakém případě mohou lidé zažádat o odškodné, když na neudržovaném povrchu uklouznou?

Klíčové je při snaze získat odškodné zajištění důkazů. Může se jednat o fotografie či přímé svědky. Fotografii je nutné pořídit předtím, než z povrchu zmizí tvoje stopy. Je vhodné ji doplnit o popis, který bude obsahovat přesné místo, kde se incident stal, a jak to na místě vypadalo. Svědci či svědkyně zase musí být ochotni později potvrdit, že chodník nebyl správně zabezpečen, po pádu je tak vhodné ihned je požádat o kontakt.

„Ideální variantou je, pokud má poškozený svědky dané události, kteří budou schopni potvrdit jeho verzi průběhu událostí. V dnešní době ale může pomoci i kamerový záznam například z okolních budov, semaforů a podobně, neboť kamery jsou ve větších městech na každém rohu,“ cituje server Češi v právu Lukáše Kaplana, jednatele Poradny poškozeného.

7. prosince 2023 v 15:00 Čas čtení 2:32 Nejlepší gastronomické akce v Praze: Víme, kam zajít na vánoční brunch, svařák či tatarákové speciality Nejlepší gastronomické akce v Praze: Víme, kam zajít na vánoční brunch, svařák či tatarákové speciality

Pokud po pádu navštívíš lékaře, máš ze zákona nárok na lékařský posudek pro stanovení výše odškodného za bolest a případně také za ztížení společenského uplatnění. Nezapomínej si také nechávat doklady k nákladům vynaloženým v souvislosti se zraněním (jízdenky, účtenky, recepty…), to vše poté přilož k žádosti o finanční kompenzaci.

„V prvé řadě je vždy důležité vyhodnotit, zda poškozený při pádu utrpěl nějaká zranění. Pokud ano, pak by samozřejmě prvním krokem mělo být vyhledání lékařského ošetření. Samotná lékařská zpráva pak může být i podkladem pro náhradu nemajetkové újmy. Vyhledat doktora doporučujeme už jen proto, že pády na zledovatělém chodníku s sebou mohou přinést úder do hlavy, což je vždy nebezpečné,“ říká Kaplan.

Od roku 2009 za bezpečnou schůdnost chodníků převzali zodpovědnost jejich vlastníci, zejména tedy obce. Ty mají právo označit úseky, které se v zimě neudržují. Při pádu na nich pak poškozený právo na odškodné nemá. Takto lze ale označit jen ty chodníky a komunikace, které nejsou příliš frekventované.

7. prosince 2023 v 8:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Poznáš hlášky z oblíbených českých pohádek? KVÍZ: Poznáš hlášky z oblíbených českých pohádek?

Na náhradu škody mají obce často sjednané pojištění odpovědnosti, pokud ne a je jim uložena povinnost vyplatit náhradu, musí ji financovat ze svého rozpočtu. Pokud se vlastník chodníku proti žádosti odvolá, případ pokračuje k soudu. Konečné rozhodnutí pak záleží na individuální situaci. Na verdikt tak může mít vliv například to, zda poškozený požil alkohol před začátkem cesty, zda měl vhodnou obuv či jakou rychlostí šel, uvádí server Finance.

Poškozený může podat žalobu do tří let od úrazu. Obecně je ale lepší podat ji co nejdříve. Přehlednou infografiku o tom, jak v případě uklouznutí postupovat, nabízí například server Vaše nároky. Ten také nabízí bezplatný posudek toho, zda máš na finanční kompenzaci nárok. 

Domů
Sdílet
Diskuse