Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
8. prosince 2023 16:53
Čas čtení 0:40

Rusové a Bělorusové smí na olympiádu. Musí souhlasit s jednoduchým pravidlem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusové a Bělorusové smí na olympiádu. Musí souhlasit s jednoduchým pravidlem
Zdroj: Unsplash/Bryan Turner/volně k užití

Mezinárodní olympijský výbor povolil ruským a běloruským sportovcům účast na olympijských hrách v roce 2024 v Paříži. Budou vystupovat pod statusem neutrálních sportovců. Český olympijský výbor s tím nesouhlasí.

„Výkonný výbor rozhodl, že individuální neutrální sportovci, kteří se kvalifikovali prostřednictvím stávajících kvalifikačních systémů mezinárodních federací, budou prohlášeni za způsobilé soutěžit na olympijských hrách v Paříži 2024 v souladu s podmínkami uvedenými níže,“ uvedl Mezinárodní olympijský výbor v prohlášení.

8. prosince 2023 14:13 Čas čtení 0:40 Putin oznámil, zda bude znovu kandidovat v prezidentských volbách Putin oznámil, zda bude znovu kandidovat v prezidentských volbách

Sportovci budou muset splnit kvalifikační kritéria a další podmínky. Zatím se do olympijských her kvalifikovalo jedenáct takových sportovců. Osm ruských a tři Bělorusové. Během jejich vystupování nebude hrát státní hymna a nemohou nést žádné státní symboly. Týmy se nesmí her účastnit vůbec.

Český olympijský výbor je ve svém postoji konstantní a s účastí sportovců těchto dvou zemí na hrách nesouhlasí. Mezinárodní olympijský výbor chvíli po začátku invaze na Ukrajinu sdělil, že by měly být zrušeny všechny závody plánované v Rusku či v Bělorusku, později vyzval k zákazu startů těchto sportovců. Přibližně před půl rokem tento zákaz zrušil pod podmínkou zachování neutrality.

Domů
Sdílet
Diskuse