Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ondřej Mrázek
14. prosince 2023 16:33
Čas čtení 1:13

Pozor na podvodné reklamy na YouTube. Jak je poznáš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Pozor na podvodné reklamy na YouTube. Jak je poznáš?
Zdroj: Pexels/Karolina Grabowska/volně k užití

Otravují tě reklamy na YouTube? A co teprve, když zjistíš, že se jedná o podvod, jehož nahlášení k ničemu nevede.

Možná už se ti to stalo taky. Otevřeš YouTube, zadáš, co hledáš, a než se video spustí, rozjede se reklama. Občas věcná, většinou ale jen otravná. Navíc už proti tomu pořádně nefunguje ani použití různých „blokovačů“ reklam typu AdBlock, jelikož se YouTube snaží uživatele přimět k zakoupení Premium účtu, kde jsou reklamy vypnuty. To by bylo ještě v pořádku, nyní se ale začíná na platformě rozmáhat jiný nešvar – reklamy, které jsou naprosto očividný podvod.

12. prosince 2023 6:00 Čas čtení 12:03 Měsíční výlet do Himálaje stál Petra 300 tisíc. „Chytla nás tam vichřice, čekalo se, že se bude umírat,“ říká Měsíční výlet do Himálaje stál Petra 300 tisíc. „Chytla nás tam vichřice, čekalo se, že se bude umírat,“ říká

Na jeden takový případ upozornil i server Lupa.cz. Redaktor portálu narazil na banner, který lákal k investici do ČEZ se zaručeným měsíčním výdělkem 80 tisíc korun. Podobné scamy nejsou nic nového a většinou na ně můžete narazit ve všech koutech internetu, u tak velké a populární platformy jako YouTube je to ale přece jen docela překvapení. O to větší, že s nimi mateřská společnost Google nedokáže ani pořádně bojovat.

Jak Lupa.cz popsala, nahlášení této podvodné reklamy totiž nevedlo vůbec k ničemu. Dokonce se redaktor dočkal odpovědi, že konkrétní reklama neporušuje zásady společnosti Google, a to i přesto, že před těmito falešnými bannery varoval jak samotný ČEZ, tak Česká národní banka. Jak se zdá, problém ale přetrvává.

Potíž spočívá i v tom, že podvodníci tyto falešné reklamy často maskují různými technikami, díky nimž pak automatické servery Googlu, ale i lidští moderátoři vidí něco jiného než koncový uživatel.

14. prosince 2023 8:43 Čas čtení 0:53 Analýza slibů Fialovy vlády: Které z nich (ne)dokázala splnit? Analýza slibů Fialovy vlády: Které z nich (ne)dokázala splnit?

Každopádně podvodné reklamy většinou poznáš například tak, že se na nich velkým písmem láká na vidinu jistého zisku, loga firem působí skutečně, ale většinou jsou na nich drobné změny proti originálu, na vícero bannerech se objevuje stále ta samá tvář atp. Na YouTube pak k nahlašování slouží tři tečky vpravo pod videem, které po rozkliknutí vedou k formuláři.

Domů
Sdílet
Diskuse