Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
14. prosince 2023 8:43
Čas čtení 0:53

Analýza slibů Fialovy vlády: Které z nich (ne)dokázala splnit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Analýza slibů Fialovy vlády: Které z nich (ne)dokázala splnit?
Zdroj: Úřad vlády ČR

Při příležitosti dvou let od jmenování vlády Petra Fialy přišel server Demagog.cz s rozsáhlou analýzou plnění slibů pětikoalice.

Vláda pod vedením premiéra Petra Fialy (ODS) byla jmenována před dvěma lety. U této příležitosti vydal server Demagog.cz rozsáhlou analýzu plnění slibů pětikoalice. „Z programového prohlášení, které vláda schválila na začátku roku 2022, jsme vybrali padesátku konkrétních, měřitelných a splnitelných slibů napříč šesti tématy a budeme je pravidelně kontrolovat až do konce volebního období,“ popsal Demagog.cz.

Demagog.cz při analýze vycházel z původního znění vládního prohlášení z roku 2022. „Je možné, že na některé sliby budete sami nahlížet jako na nerealizované, ačkoli dle naší metodiky stačí už aktivní snaha, např. legislativní práce, k tomu, abychom slib označili za rozpracovaný,“ doplnil server.

Z celkem 50 slibů jich vláda splnila 13, patří mezi ně třeba podpora částečných úvazků snížením odvodů sociálního pojištění, příprava zákona o veřejných kulturních institucích, dokončení návrhu novelizace zákona o státním zastupitelství nebo zrušení povinnosti EET.

Naproti tomu pět závazků kabinet Petra Fialy porušil, a to:

  • Financování silnic II. a III. třídy, na které měla vláda od roku 2023 ze státního rozpočtu poskytnout částku minimálně šest miliard korun ročně.
  • Dokončení návrhu nového trestního řádu.
  • Zavedení možnosti platit jedno procento svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům v rámci mezigenerační solidarity.
  • Vytvoření pravidla daňové brzdy, které stanoví strop daňového břemene.
  • Představení zákona o cestovním ruchu do konce roku 2023.

Podrobný přehled slibů Fialovy vlády včetně detailního popisu jejich (ne)splnění nebo částečné realizace najdeš na webu Demagog.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse