Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
18. prosince 2023 10:32
Čas čtení 1:02

Česko zasáhla vlna covidu naplno: Tisíce nakažených denně, lidé se bojí chodit do zaměstnání

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko zasáhla vlna covidu naplno: Tisíce nakažených denně, lidé se bojí chodit do zaměstnání
Zdroj: Pixabay/mattthewafflecat/volně k použití

S koncem roku se vrací koronavirus v plné parádě a počet nakažených stoupá. Radíme, co dělat, když se bojíš chodit do práce.

Minulé pondělí mělo pozitivní test 4 500 lidí. Vyšší denní počet zaznamenaly zdravotnické statistiky naposledy před 14 měsíci. Z deseti testů, které zdravotníci udělali z diagnostických důvodů, byly minulý týden v průměru čtyři pozitivní. V prvních deseti prosincových dnech bylo v minulém roce 8 100 nakažených, letos téměř 13 500. Zároveň se ale testuje asi o třetinu méně. V nemocnicích je aktuálně 1 000 lidí a odborníci se domnívají, že případů bude přibývat.

Obavy z nárůstu pozitivně testovaných mají zaměstnanci, kteří se bojí fyzicky docházet do kancelářských budov a dalších provozů. Vyžadují čisté a bezpečné prostředí, kde jsou maximálně eliminována rizika nákazy.

6. listopadu 2023 13:12 Čas čtení 0:51 Před jakými novými variantami covidu se mít na pozoru? Myslete na tyto příznaky Před jakými novými variantami covidu se mít na pozoru? Myslete na tyto příznaky

„V současné situaci je vhodné co nejvíce zamezit případnému šíření virů a bakterií v pracovních prostorách. V tomto směru je nejlepším řešením kvalitní vzduchotechnika a pravidelná výměna filtrů,“ říká Ondřej Mareček ze společnosti SSI Group, která zajišťuje správu budov různého charakteru, a dodává: „V prostorách, kde vzduchotechnika není, pomohou například čističky vzduchu. Ty umějí vytvořit dýchatelnou atmosféru, ale kromě toho efektivně odfiltrují i prachové částice, které ztěžují dýchání zejména ve městech zatížených dopravou.“

Kromě správného použití vzduchotechniky je pak základem fungování firem dodržování maximální čistoty. „Je třeba si uvědomit, že vše nevyřeší jenom dezinfekční prostředky. Dezinfekce bez předchozího vyčištění povrchů není účinná ani z poloviny. Funkčním řešením je také například čištění horkou párou, která odstraní nečistoty a umí zlikvidovat většinu běžných bakterií a obalených virů,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Ke zvážení je také znovuzavedení používání funkčních respirátorů nebo nanoroušek či částečný nebo úplný home-office. Samozřejmě v provozech, kde je to možné. Stejně tak omezení setkávání většího počtu zaměstnanců.

Domů
Sdílet
Diskuse