Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Peclová
6. listopadu 2023 13:12
Čas čtení 0:51

Před jakými novými variantami covidu se mít na pozoru? Myslete na tyto příznaky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

S příchodem podzimu opět narůstá počet nakažených koronavirem. Zdravotníci uvedli, že jsou na předpokládané zhoršení situace připraveni a testy i vakcíny budou fungovat i na nové mutace.

Během září se Evropou i Spojenými státy začala šířit varianta onemocnění COVID-19 přezdívaná „Pirola“. Nyní vzbuzuje zájem odborníků také mutace omikronu EG.5, která bývá označována jako „Eris“. Ta v současnosti nejvíce řádí v USA, kde podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) tvoří až 21,5 procenta nových případů nakažení covidem.

2. listopadu 2023 13:30 Čas čtení 5:39 Jak zvládat stres? Pomáhají tyto jednoduché techniky, radí biohacker Honza Vojtěchovský Jak zvládat stres? Pomáhají tyto jednoduché techniky, radí biohacker Honza Vojtěchovský

Už v srpnu ji přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) klasifikovala jako „hodnou zájmu“ a doporučila zdravotnickým orgánům, aby sledovaly její přenos kvůli dalším mutacím, po kterých by mohla být ještě nakažlivější.

V současné době se také čím dál tím více objevuje její varianta HV.1, která začala na síle nabírat až v posledních týdnech. Dle expertů by tyto mutace neměly mít žádné speciální symptomy ani způsobovat vážnější onemocnění. Nevýhodu představuje pouze vysoká nakažlivost.

Covid-19
Zdroj: Pixabay/mattthewafflecat/volně k použití

Lidé by ale ani tak neměli brát žádný z příznaků na lehkou váhu. CDC upozorňuje na běžné příznaky covidu, kterými jsou například horečka nebo zimnice, potíže s dýcháním, bolest svalů a kloubů, ztráta čichu a chuti, nevolnost, průjem, rýma, kašel, bolest v krku, únava nebo bolest hlavy.

2. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:29 Měsíc jsem pracoval jen šest hodin denně. Bylo to moje nejproduktivnější období? Měsíc jsem pracoval jen šest hodin denně. Bylo to moje nejproduktivnější období?

Firmy vyrábějící vakcíny zatím nevyvinuly novou protilátku pro tyto konkrétní variace, CDC ale uvedlo, že by dostatečnou ochranou měly být i typy vyvinuté pro omikron. Počty nakažených v České republice se dle statistik Ministerstva zdravotnictví pohybují v řádech nižších tisíců, počty hospitalizovaných v řádu stovek.

Domů
Sdílet
Diskuse