Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
18. prosince 2023 19:12
Čas čtení 1:22

Všechno zdražuje, příští rok bude hůř. Tady je sedm tipů, jak jednoduše ušetřit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Všechno zdražuje, příští rok bude hůř. Tady je sedm tipů, jak jednoduše ušetřit
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Vysoké ceny energií, potravin, ale i dalších produktů a služeb jsou stále větší zátěží pro rodinné rozpočty. Jak v příštím roce plánovat finance a šetřit tak, aby se domácí hospodaření dalo zvládnout? Přinášíme tipy.

Nejdůležitější je chytře šetřit na drahých energiích a celkově nastavit hospodaření tak, že lze mít všeho méně. Například o jeden až dva stupně snížit teplotu ve vytápěných místnostech i bojleru, naopak mít vyšší teplotu v ledničce a upřednostnit sprchování před koupáním ve vaně. Dle povahy bydlení se někde vyplatí i chytrá investice, například do vlastního zdroje energie nebo tepelného čerpadla.

Nestabilitu rodinných financí nejčastěji způsobuje zmatek ve výdajích. Dostat finance pod kontrolu vyžaduje mít dobrý přehled. Ideálním startem je soupis výdajů a příjmů z minulosti, třeba posledního roku, a dle toho tvorba odhadu skutečných výdajů do budoucna.

Neboj se nakupovat chytře z druhé ruky nebo si věci, například na ples, půjčovat. Možností je také komunitní sdílení, kdy si skupina sousedů či kamarádů pořídí dražší věc, kterou pak všichni využívají na základě dohody.

Ušetřit se také dá na osobní spotřebě, kdy jako bonus budete šetřit i planetu, například omezit využívání igelitových tašek ze supermarketů či jednorázových obalů. Investice do vlastní lahve na vodu či na kávu a čaj ušetří přírodu i peněženku. Další velkou položku tvoří hygienické pomůcky. Využívaným řešením jsou třeba menstruační kalhotky nebo kalíšek, které se dají používat opakovaně.

Černou dírou na peníze je provoz auta

Peníze stojí opravy, pojištění, pneumatiky i drahé pohonné hmoty. Ušetřit se přitom dá třeba jízdou sdílenými automobily.

K ušetření také může pomoci sledování srovnávače cen a konkurenčních nabídek. Na portálech typu Heureka.cz nebo Zbozi.cz najdete během pár minut tu nejvýhodnější nabídku na požadovaný produkt. Zároveň si ale dejte pozor na podezřele levné nabídky. Může se totiž jednat o neseriózního prodejce. Vyplatí se pročítat recenze uživatelů.

1. března 2024 12:00 Čas čtení 6:18 Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo

Zabránit plýtvání elektřinou, plynem i třeba vodou může také investice do technologií chytré domácnosti. Aplikace pomohou automaticky snižovat teplotu v místnosti, chytře zhasínat a mnoho dalších praktických věcí. „Doporučujeme zařizování chytré domácnosti dobře plánovat a jednotlivé prvky sladit do jednoho systému. Vrátí se vám to pak jednoduchostí a pohodlím celého ovládání. Nejenže pak díky chytrým a úsporným zařízením a aplikacím ušetříte čas i peníze, ale navíc si budete moci užívat jejich velmi jednoduché a příjemné ovládání,“ říká Michal Černý ze společnosti Audiopro. 

Domů
Sdílet
Diskuse