Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. ledna 2024 v 9:37
Čas čtení 1:00

Slovenské státní vyznamenání dostali i Češi. Ocenění má inspirovat mladé

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Slovenské státní vyznamenání dostali i Češi. Ocenění má inspirovat mladé
Zdroj: Zuzana Čaputová/propagační materiál

Prezidentka Slovenska Zuzana Čaputová v neděli udělila státní vyznamenání k příležitosti 31. výročí vzniku samostatného Slovenska. Mezi 33 vyznamenanými byl i biskup pražský Václav Malý a český historik Jan Rychlík.

Ceremoniál proběhl v budově Slovenské filharmonie v centru Bratislavy. Čaputová vyznamenala nejen slovenské a české osobnosti, ale také maďarské nebo polské. Svůj výběr zdůvodnila tím, že s těmito státy má Slovensko společnou historii. Ocenění by dle ní měla být inspirací pro mladé lidi, uvedl portál Novinky.cz.

14. ledna 2024 v 15:17 Čas čtení 1:10 V této evropské zemi se neslušná gesta za volantem nevyplatí. Řidiči hrozí pokuta až 100 tisíc korun a vězení V této evropské zemi se neslušná gesta za volantem nevyplatí. Řidiči hrozí pokuta až 100 tisíc korun a vězení

Václav Malý

Václav Malý je důležitou postavou československého disidentu a sametové revoluce. Podepsal Chartu 77 a stal se jejím mluvčím. Moderoval nejrůznější setkání Občanského fóra společně s protikomunistickými demonstracemi z balkonu Melantrichu na Václavském náměstí a poté na Letenské pláni. V minulosti byl zatčen a vyšetřován kvůli podezření z podvracení republiky. Po sametové revoluci se navrátil k veřejné duchovní činnosti a stal se pražským biskupem.

Při ceremoniálu moderátor a mluvčí Čaputové Martin Strižinec o Malém mimo jiné řekl, že život zasvětil bohu i zápasu za lidská práva. Získal Řád bílého dvojkříže II. třídy.

Jan Rychlík

Rychlík je historikem věnujícím se mimo jiné i česko-slovenským vztahům, na toto téma vydal knihu Češi a Slováci ve 20. století. Od roku 2020 je součástí Panelu pro posuzování mezinárodních vědeckých projektů Slovenský akademický a vědecký program. Za rozvoj vztahů mezi Českem a Slovenskem získal Řád bílého dvojkříže III. třídy. 

„Je ztělesněným příkladem, že Češi a Slováci kráčejí spolu dějinami a není mezi nimi jazyková bariéra,“ citují Novinky.cz poznámku Strižince o Rychlíkovi. Roku 2019 již získal polské státní vyznamenání za upevňování pozice Polska na mezinárodním poli.

31. května 2024 v 15:30 Čas čtení 3:42 Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime Co si pustit o víkendu: Čekání na Bridgertony ti zkrátí jiná kostýmní romance a vlny udělá i nový true crime

Státní vyznamenání obdržela také alpská lyžařka Petra Vlhová, krasobruslař Ondrej Nepela in memoriam, šéfredaktor polského listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik nebo slovenští režiséři Peter Bebjak a Peter Kerekes.

Domů
Sdílet
Diskuse