Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
14. ledna 2024 15:17
Čas čtení 1:10

V této evropské zemi se neslušná gesta za volantem nevyplatí. Řidiči hrozí pokuta až 100 tisíc korun a vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V této evropské zemi se neslušná gesta za volantem nevyplatí. Řidiči hrozí pokuta až 100 tisíc korun a vězení
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Řidič si myslel, že ho nikdo nevidí a projde mu to. Obscénní gesto ho ale může přijít velmi draho.

Kvůli fotografii z radaru dopravní policie hrozí řidiči v Berlíně pokuta skoro 100 tisíc korun a tříměsíční vězení. Může tak doplatit na urážlivé gesto směrem k policejnímu radaru.

Přestože řidič nepřekročil předepsanou rychlost, mobilní radar jej zaznamenal, protože rychle jelo v sousedním jízdním pruhu jiné auto. Policisté tak získali důkaz o obscénním gestu. Případ se stal na berlínské ulici Columbiadamm.

14. ledna 2024 12:00 Čas čtení 0:30 Vlaky v Praze čekají velké výluky. Podívej se, jak to (ne)pojede Vlaky v Praze čekají velké výluky. Podívej se, jak to (ne)pojede

„Šofér ukázal našim kolegům, co si myslí o kontrole rychlosti,“ uvedla berlínská policie na sociální síti X a zveřejnila i fotografii. Řidič doplatil na rychlé auto vpravo na fotografii. „Jeho řidič dostane pokutu za rychlost a ten nalevo bude obviněn za urážku,“ napsala policie.

List Bild citoval odborníka na dopravní právo Uweho Lenharta: „Úmysl urazit musí zahrnovat vědomí, že bude vnímán jinou osobou. Při jízdě mimořádně pomalu kolem auta s rychlostním radarem nelze předpokládat, že chtěl nebo očekával, že si gesta někdo všimne.“

Rakouský automotoklub ÖAMTC upozornil, že v Německu se to může kvalifikovat jako porušení slušnosti. V případě, že by poškozený policista podal stížnost, řidiči hrozí pokuta až 100 tisíc korun a tři měsíce vězení.

V Německu hrozí za neslušná gesta a nadávky vysoké pokuty

V Německu by si na základě případů z minulosti měli dát rozčilení řidiči pozor i na slovník při komunikaci s policií. Za urážky jako „Ty staré prase“ nebo „Hnusná svině“ byly uděleny pokuty nad 60 tisíc korun. Levněji vyšla poznámka „Slunce ti muselo spálit mozek“ za necelých 15 tisíc korun a za vyplazení jazyka byla pokuta 3700 korun.

Domů
Sdílet
Diskuse