Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
16. ledna 2024 7:43
Čas čtení 0:52

Pět nejbohatších lidí světa má dvakrát větší majetek než v roce 2020

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Pět nejbohatších lidí světa má dvakrát větší majetek než v roce 2020
Zdroj: TASR/AP/Jae C. Hong

V neděli vyšla výroční zpráva organizace Oxfam o nerovnosti, která ukazuje, že se od roku 2020 zvýšilo čisté jmění pěti nejbohatších lidí světa o 114 procent. Kdo mezi tuto úzkou skupinu lidí patří?

Celkový majetek pěti nejbohatších lidí činí po zohlednění inflace 869 miliard dolarů (19,6 bilionu korun). Pokud by současné trendy pokračovaly, svět bude mít prvního dolarového bilionáře za deset let. Uvedlo to CNN. Zatímco však bohatí bohatnou, pět miliard lidí na světě zchudlo kvůli zvýšené inflaci, válce a boji s klimatickou krizí. Podle současného trendu by trvalo chudobu odstranit 230 let.

Výroční zpráva tedy ukazuje, že nerovnost roste. „Veřejná moc může omezit nekontrolovatelnou moc korporací a nerovnost – formovat trh tak, aby byl spravedlivější a zbavený kontroly miliardářů. Vlády musí zasáhnout, aby rozbily monopoly, posílily postavení zaměstnanců, zdanily tyto obrovské zisky společností, a co je zásadní, investovaly do nové éry veřejných statků a služeb,“ uvedl prozatímní výkonný ředitel Oxfam International Amitabh Behar.

15. ledna 2024 13:26 Čas čtení 0:50 Začínají americké primárky. Pozornost na sebe opět strhává Donald Trump Začínají americké primárky. Pozornost na sebe opět strhává Donald Trump

Kdo patří mezi nejbohatší lidi světa?

Mezi pět nejbohatších lidí světa patří vlastník sociální sítě X (dříve Twitter), Tesly a SpaceX Elon Musk, předseda francouzského gigantu v oblasti luxusního zboží LVMH (spadají pod něj značky jako Louis Vuitton, Dior nebo Bvlgari) Bernard Arnault, zakladatel Amazonu Jezz Bezos, zakladatel společnosti Oracle Larry Ellison a generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway Warren Bufett. 

Navíc jedno procento nejbohatších lidí vlastní 43 procent akcií světových finančních aktiv. Ve Spojených státech to je 32 procent, v Asii 50. Na Blízkém východě jedno procento nejbohatších lidí vlastní 48 procent finančního majetku a v Evropě 47 procent.

Domů
Sdílet
Diskuse