Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
15. ledna 2024 13:26
Čas čtení 0:50

Začínají americké primárky. Pozornost na sebe opět strhává Donald Trump

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Začínají americké primárky. Pozornost na sebe opět strhává Donald Trump
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Před americkými prezidentskými volbami si musí strany zvolit svého zástupce v procesu zvaném primární volby neboli „primárky“, který začíná v pondělí v Iowě. Bude se opakovat prezidentský duel Joe Biden vs. Donald Trump?

Státy si svého preferovaného kandidáta mohou vybrat dvěma způsoby. Většina států ho volí tajným hlasováním, menší počet států pak aplikuje druhý způsob. Jedním z nich je i Iowa. Hlavním rozdílem jejich primárek je skutečnost, že se hlasuje veřejně.

Primárky se mohou také lišit podle toho, zda se volí přímo kandidáti, anebo delegáti. V Iowě se bude rozhodovat o 40 republikánských delegátech z přibližně 2500. Republikánští voliči se sejdou na „caucusech“ (volební shromáždění), kde si vyslechnou projevy všech zájemců a následně o nich hlasují. 

15. ledna 2024 9:37 Čas čtení 1:00 Slovenské státní vyznamenání dostali i Češi. Ocenění má inspirovat mladé Slovenské státní vyznamenání dostali i Češi. Ocenění má inspirovat mladé

Donald Trump nebo?

Americké politice dominují dvě strany – demokraté a republikáni. Za demokraty bude letos nejspíš opět kandidovat Joe Biden, tudíž bude o dost zajímavější výběr kandidáta republikánů. Strana prochází krizí zapříčiněnou nejen říjnovým odvoláním republikánského předsedy americké Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho, ale i soudy Donalda Trumpa. Ten i přesto ovládá republikánské volební průzkumy. Jeho hlavními protikandidáty jsou floridský guvernér Ron DeSantis, bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haley a podnikatel Vivek Ramaswamy.

„(Je to) strana, která dává přednost trucování a záchvatům vzteku před vládnutím, fantaziím o ukradených volbách před tvrdou snahou oslovit voliče. Raději zničí federální byrokracii, než aby ji využila k implementaci konzervativní politiky. Stále více ohrožuje národní stabilitu a světový pořádek,“ cituje Česká televize výrok ředitele politických studií v Niskanenově centru ve Washingtonu Geoffreyho Kabaservice pro Politico.

Domů
Sdílet
Diskuse