Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
23. ledna 2024 12:19
Čas čtení 0:52

Lepší než jídlo? Jemenská droga způsobuje v zemi vážné potíže

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Kata je keř, jehož lístky obsahují kathion, což je látka podobná amfetaminu, má však slabší účinky. Po sežvýkání lístků se pomalu dostavují euforické účinky, zvyšuje se krevní tlak a srdeční frekvence.

Kata je pro obyvatele Jemenu důležitá nejen ve společenském životě, ale hraje roli i v tamější občanské válce, v níž proti sobě stojí vláda a húsíjská armáda. „Kata snižuje pocit únavy, ozbrojenci proto mohou například déle pochodovat nebo bojovat. Zároveň zvyšuje sebevědomí a pravděpodobně může snížit i míru strachu,“ řekl pro CNN Prima NEWS vedoucí Laboratoře forenzní analýzy biologicky aktivních látek na VŠCHT Martin Kuchař. Katu žvýkají obě strany společně i s dětskými vojáky.

22. ledna 2024 12:16 Čas čtení 1:46 V Česku má cukrovku více než milion lidí, s prevencí i léčbou pomáhá pojišťovna. Koukni, na co máš nárok V Česku má cukrovku více než milion lidí, s prevencí i léčbou pomáhá pojišťovna. Koukni, na co máš nárok

Většinu polí s katou mají pod kontrolou Húsíové, vyváží ji však i do nepřátelského území, čímž je vláda odkupem katy vlastně financuje a podporuje. Přestat odebírat katu však není tak jednoduché, jedná se totiž o návykovou látku. Někdy je o ní referováno jako o „alkoholu pro muslimy“, jelikož ji islám nezakazuje ani při modlitbách. Podle zprávy WHO z roku 2008 katu užívá 90 procent mužů a polovina žen. Zároveň ji užívá i zhruba každé páté dítě pod 12 let.

Prodejce katy.
Prodejce katy. Zdroj: Wikimedia Commons / volně k užití

Plantáže katy zabírají přes polovinu zemědělské půdy Jemenu. Obchod s návykovými lístky dosahuje podle jemenské vlády hodnoty až 270 miliard korun. To je v zemi, kde je jednou z potíží hladomor, velký problém. Pro zemědělce je však výhodnější pěstovat a distribuovat katu oproti ostatním plodinám, a to až trojnásobně. Jemen tak nečelí jen občanské válce a potravinové krizi, ale i problému se závislostí svého obyvatelstva na katě. 

Domů
Sdílet
Diskuse