Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. ledna 2024 12:16
Čas čtení 1:46

V Česku má cukrovku více než milion lidí, s prevencí i léčbou pomáhá pojišťovna. Koukni, na co máš nárok

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku má cukrovku více než milion lidí, s prevencí i léčbou pomáhá pojišťovna. Koukni, na co máš nárok
Zdroj: Unsplash/volně k užití

Počet lidí s cukrovkou stále roste, momentálně trápí až milion Čechů a Češek. Světová zdravotnická organizace (WHO) dokonce varuje před možnou epidemií cukrovky. Na co všechno máš s cukrovkou od pojišťovny nárok?

Cukrovka neboli diabetes mellitus je onemocnění, které vzniká důsledkem nedostatku inzulinu. V Česku každým rokem přibyde zhruba 60 tisíc nemocných diabetem. Naše země nedávno dosáhla smutného milníku. Celkový počet diabetiků přesáhl podle posledních dat jeden milion případů.

12. ledna 2024 18:11 Čas čtení 0:57 Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet

Z milionu nemocných tvoří 85 až 90 procent všech případů cukrovka druhého typu. Za jejím vznikem stojí podle lékařů špatný životní styl v podobě příliš velkého kalorického příjmu a nedostatku pohybu. Cukrovkou prvního typu, která je vrozená, trpí pouze pět až sedm procent a zbylých asi deset až 15 procent je způsobeno genetickými faktory.

Léčba jednoho pacienta s diabetem činí dle Českého statistického úřadu 26 tisíc korun ročně, což je až deset procent celkových ročních výdajů ve zdravotnictví. „Jedním z kroků úspěšné prevence je pro většinu lidí udržování adekvátní hmotnosti. Pokud se to někomu v dlouhodobém horizontu nedaří a neví si rady, je vždy možné obrátit se na nejbližšího výživového poradce, který nejenže pomůže se sestavením jídelníčku, ale ukáže také cestu, jak změnit životní styl tak, aby byl udržitelný a nedocházelo k jojo efektu,“ vysvětluje výživový poradce programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

Co pojišťovny a zákon?

Zdravotní pojišťovny podporují nejen prevenci, ale i následnou léčbu. Konkrétní částky a kroky při léčbě stanovuje pojišťovnám zákon, příspěvky na prevenci se však u jednotlivých pojišťoven liší.

Například na glukometr, což je přístroj, který umí odečíst aktuální hodnotu krevního cukru, mají dle zákona nárok diabetici 1. typu, kteří jsou léčeni inzulinem, a diabetici 2. typu, kteří jsou léčeni inzulinovými pery nebo třeba pumpou. Pojišťovny hradí glukometry jednou za šest let podle jeho typu, a to buďto do výše 500 korun, či tisíce korun. Diabetici mají nárok i na diagnostické proužky, které stanovují glukózu z krve. Podle typu léčby pak pojišťovny člověku hradí od stovek až do 1500 kusů proužků. Diabetici do 18 let a těhotné ženy mají nárok dokonce až na 2500 kusů.

22. ledna 2024 8:00 Čas čtení 8:07 O manžela musí pečovat 24 hodin denně. Je vyčerpaná, ale pomoc od státu nepřichází. Takový je život s onemocněním ALS O manžela musí pečovat 24 hodin denně. Je vyčerpaná, ale pomoc od státu nepřichází. Takový je život s onemocněním ALS

Pro léčbu cukrovky jsou důležité i inzulinové pumpy. Vzhledem k tomu, že se jedná o drahou technologii, se pouze zapůjčuje, a to do výše 100 tisíc korun za kus jednou za čtyři roky. Pojišťovna k tomu zároveň proplácí infuzní sety do výše 160 korun za jeden kovový set či 300 korun za jeden teflonový set. Zákonem je definováno ještě několik druhů podpory, najdeš je tady.

Příspěvky na prevenci

Nad rámec podpory stanovené zákonem se pomoc v jednotlivých pojišťovnách liší. Všeobecná zdravotní pojišťovna ti v rámci preventivního programu, který cílí na zdravý životní styl (poskytuje příspěvky na pohybové aktivity, služby nutričních terapeutů nebo sestavení jídelníčku), přispívá dva tisíce korun.

V podpůrném programu ti přispěje až tři tisíce korun a na ošetření nohou ti přispěje také tři tisíce. U ostatních pojišťoven se podpora liší. Zkontroluj si tedy radši tu vlastní.

30. března 2023 11:00 Čas čtení 5:49 Velký zdravotnický přehled: Na tyhle preventivní prohlídky máš nárok zdarma Velký zdravotnický přehled: Na tyhle preventivní prohlídky máš nárok zdarma
Domů
Sdílet
Diskuse