Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
24. ledna 2024 16:40
Čas čtení 0:50

S novými jídelníčky ve školách má pomoci i umělá inteligence

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
S novými jídelníčky ve školách má pomoci i umělá inteligence
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Školní jídelny stále vaří dle spotřebního koše, který je starý přes 40 let. Státní zdravotní ústav (SZÚ) spolu s dalšími odborníky proto chystá reformu školního stravování.

Dle dat OSN se v celosvětovém měřítku mezi sklizní a maloobchodem ztratí přibližně 13 procent vyprodukovaných potravin a velké provozy jako školní jídelny k tomuto číslu hojně přispívají. „Školní kuchyně často, i kvůli nedostatku financí nebo inspirace, vaří stejná jídla už desítky let. Děti na tato jídla už nejsou z domova zvyklé a nechutnají jim. Druhotným jevem nezdravého a nedostatečného stravování je tedy obří vyhazování zbytků,“ uvádí v tiskové zprávě generální ředitel společnosti ISS International v České republice Michael Almasy.

11. ledna 2024 7:20 Čas čtení 1:03 PŘEHLED: Kde zaplatí studenti v menzách nejméně za oběd? Polévka za 10 korun, hlavní jídlo do stovky PŘEHLED: Kde zaplatí studenti v menzách nejméně za oběd? Polévka za 10 korun, hlavní jídlo do stovky

Nedávná debata o kvalitě školních obědů by však mohla situaci pomoci. K omezení plýtvání by měly pomoci nové technologie včetně umělé inteligence.

„Kuchaři tak mají při přípravě jídel v našich restauracích a kuchyňských provozech k dispozici detailní data o plýtvání a konzumačních návycích v různých zemích světa, což jim pomáhá optimalizovat výrobu jídla a velikost porcí – a tím snižovat množství nejen potravinového odpadu, ale například i plastů,“ dodal Almasy.

školní jídelna, jídelna
Zdroj: Firmy.cz

K přípravě jídel se také v poslední době využívají potraviny méně náročné na produkci, spotřebu vody či energie a větší prostor také dostávají regionální potraviny. Na zlepšení kvality školních jídelen teď pracují odborníci, garantem celé reformy je SZÚ. Cílem projektu je modernizace školního stravování tak, aby odpovídalo požadavkům pro 21. století. Ročně by se mohlo ušetřit až několik milionů porcí jídla.

Domů
Sdílet
Diskuse