Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
30. ledna 2024 12:42
Čas čtení 1:00

Muskova firma implantovala čip do mozku prvního člověka. V budoucnu by mohl být velkou pomocí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muskova firma implantovala čip do mozku prvního člověka. V budoucnu by mohl být velkou pomocí
Zdroj: TASR/AP

Od neděle má první člověk v mozku čip firmy Neuralink. Její vlastník Elon Musk na sociální síť X napsal, že se člověku po zákroku daří dobře.

„První člověk včera (v neděli) dostal implantát od Neuralink a dobře se zotavuje,“ napsal Musk v pondělí na platformu X.

30. ledna 2024 7:27 Čas čtení 0:41 VIDEO: Drastický klip Zoo Hluboká varuje návštěvníky. Nekrmte je, vzkazuje VIDEO: Drastický klip Zoo Hluboká varuje návštěvníky. Nekrmte je, vzkazuje

Společnost Elona Muska Neuralink se zaměřuje na mozkové implantáty, které mají lidem pomoct s řadou onemocnění. Cílem je vyvinout čip, který umožní ovládat elektronická zařízení mozkem. V současné době se zaměřuje na to, aby ochrnutí lidé mohli ovládat počítače a mobilní telefony svými myšlenkami. Do budoucna by technologie mohla obnovit schopnosti, jako je zrak, motorické funkce a řeč. V pondělí byl první čip implantován člověku. 

„Umožňuje ovládat váš telefon nebo počítač a prostřednictvím nich téměř jakékoli zařízení pouhým přemýšlením. Počátečními uživateli budou ti, kteří ztratili možnost používat své končetiny. Představte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovat rychleji než rychlostní písař nebo dražitel. To je cíl,“ cituje iDnes.cz Elona Muska. 

elon musk Neuralink čipy do mozgu
Zdroj: Neuralink

Neuralink dostal v květnu 2023 povolení od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv k prvním klinickým studiím na lidech. Rok předtím úřad schválení zamítl kvůli lithiovým bateriím nebo problému bezpečného vyjmutí zařízení bez poškození mozkové tkáně. Neuralink do té doby aparát testoval na zvířatech. Ne jedné z prezentací ukázal opici, která svými myšlenkami napsala frázi „welcome to show and tell“ tak, že se zaměřila na zvýrazněná slova a písmena, čímž se pohyboval kurzor na obrazovce.

2. prosince 2022 15:58 Čas čtení 1:10 Podívej se, jak opice s implantovaným Neuralinkem píše myšlenkami. Musk chce začít testovat na lidech do půl roku Podívej se, jak opice s implantovaným Neuralinkem píše myšlenkami. Musk chce začít testovat na lidech do půl roku

Mozkovými implantáty se zabývají také společnosti Precision Neuroscience nebo Synchron, která aparát do mozku zavedla v roce 2022 již šesti lidem.

Domů
Sdílet
Diskuse