Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Anna Vondráková
30. ledna 2024 7:27
Čas čtení 0:41

VIDEO: Drastický klip Zoo Hluboká varuje návštěvníky. Nekrmte je, vzkazuje

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

V reakci na loňskou událost v Zoo Hluboká, kdy březí samice losa zemřela na následky nevhodného krmení návštěvníky, zveřejnila zahrada video ve spolupráci s Karlem Rodenem, v němž upozorňuje na nevhodné chování návštěvníků.

Zvíře našli ošetřovatelé loni v bolestech poté, co jej jeden z návštěvníků krmil sušenkami. „Veterinář diagnostikoval těžkou koliku. Zvíře trpělo velkými bolestmi a nereagovalo ani na ošetřovatele, z nozder a tlamy mu vytékaly bachorové tekutiny. Došlo k masivnímu poškození trávicí soustavy. I přes okamžité zahájení léčby samice losa uhynula,“ řekli tehdy ošetřovatelé hlubocké zoo.

I přes opakované zákazy se návštěvníci pokouší krmit zvířata naprosto nevhodnou potravou – vším, co najdou v kapsách či taškách – a tím je týrají. Nové video by mohlo pomoci se šířením osvěty. Problém se navíc netýká jen zoologických zahrad, ale i soukromých chovatelů.

29. ledna 2024 13:41 Čas čtení 1:15 Jako z románu pro dospělé. Učebnice češtiny zaskočila internet Jako z románu pro dospělé. Učebnice češtiny zaskočila internet

„Zvířata v moderních zoologických zahradách jsou krmena vyváženou stravou. Chovatelé se zároveň snaží jejich krmení co nejvíce přiblížit přirozené potravě, kterou najdou ve volné přírodě. Na optimalizaci krmných dávek a jejich vyváženosti nejen pro druh, ale i pro konkrétní jedince se pracuje i několik let,“ říká zooložka Zoo Hluboká Markéta Jariabková.

„Tímto videem se snaží zoologické zahrady apelovat na to, aby se lidé ke zvířatům chovali ohleduplně a nezpůsobovali jim zbytečnou bolest,“ dodal ředitel Zoo Hluboká Vladimír Pokorný.

Domů
Sdílet
Diskuse