Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kristýna Dobiášová
26. května 2023 12:38
Čas čtení 0:51

Muskova společnost na mozkové implantáty zahájí studie na lidech

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Muskova společnost na mozkové implantáty zahájí studie na lidech
Zdroj: TASR/AP/Ringo H. W.

Společnost Elona Muska Neuralink může zahájit první klinické studie na lidech. Firma se zaměřuje na mozkové implantáty, které mají lidem pomoct s řadou onemocnění.

Společnost Elona Muska Neuralink na mozkové implantáty ve čtvrtek oznámila, že obdržela od Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválení k prvním klinickým studiím na lidech. Společnost založená v roce 2016 o ně žádala od minulého roku. Agentura však žádost zamítla. Informují o tom The Guardian a BBC.

Schválení doprovázely problémy

FDA měl podle některých zaměstnanců upozornit na několik problémů. Ty bylo třeba vyřešit před odsouhlasením testování na lidech. Stížnosti FDA se týkaly lithiových baterií nebo problému bezpečného vyjmutí zařízení bez poškození mozkové tkáně.

24. května 2023 16:53 Čas čtení 0:36 Čína počítá s další vlnou koronaviru. Nakazí se až 65 milionů lidí týdně Čína počítá s další vlnou koronaviru. Nakazí se až 65 milionů lidí týdně

Schválení zároveň přichází v době, kdy američtí zákonodárci naléhají na regulační orgány. Chtějí, aby prošetřily, jestli složení komise dohlížející na testy na zvířatech ve společnosti Neuralink nepřispělo k uspěchaným pokusům, píše The Guardian.

„Je to výsledek neuvěřitelné práce týmu Neuralink v úzké spolupráci s FDA a představuje důležitý první krok, který jednou umožní, aby naše technologie pomohla mnoha lidem,“ uvedla společnost na Twitteru v souvislosti s povolením klinických studií na lidech. Musk věří, že implantáty pomohou lidem s řadou onemocnění.

7. května 2023 13:00 Čas čtení 3:59 Dárce kostní dřeně nenajde každý čtvrtý pacient, zlepšit to můžeš i ty. Jak zákrok probíhá? Dárce kostní dřeně nenajde každý čtvrtý pacient, zlepšit to můžeš i ty. Jak zákrok probíhá?
Domů
Sdílet
Diskuse