Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
30. ledna 2024 v 17:35
Čas čtení 0:48

Na houby v zimě? Beze všeho. Koukni, které druhy rostou

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Na houby v zimě? Beze všeho. Koukni, které druhy rostou
Zdroj: Wiki Commons/Holger Krisp/volně k užití

Houby v zimě rostou, opravdu. A pokud není pod nulou, tak si jich domů můžeš odnést několik. Jaké houby v zimních měsících nasbíráš?

Přestože v zimě roste jen pár druhů jedlých hub, můžeš odejít s plným košíkem. Houbařů a houbařek je v zimě totiž málo, a tak ti je nemá kdo vysbírat.

30. ledna 2024 v 12:42 Čas čtení 1:00 Muskova firma implantovala čip do mozku prvního člověka. V budoucnu by mohl být velkou pomocí Muskova firma implantovala čip do mozku prvního člověka. V budoucnu by mohl být velkou pomocí

Nejčastěji v tomhle období rostou takzvané dřevokazné houby, které najdeš hlavně na pařezech nebo padlých, ale i živých kmenech stromů. Zimě jsou dobře přizpůsobeny a dokážou i lehce přemrznout. Patří mezi ně penízovka sametonohá, hlíva ústřičná, Jidášovo ucho nebo pařezník pozdní.

Penízovka a hlíva 

Jednou z nejoblíbenějších zimních hub je penízovka sametonohá. Najdeš ji na pařezech a padlých kmenech listnatých stromů, kde roste v bohatých trsech. Podobně je na tom i hlíva ústřičná, která se nejčastěji objevuje na topolech, ořešácích a bucích. Ta má výhodu v tom, že si ji můžeš i vypěstovat. V kuchyni je oblíbená pro svou univerzálnost. 

Jidášovo ucho a pařezník

Mezi další jedlé zimní houby patří Jidášovo ucho. To roste prakticky po celý rok, a to převážně na mrtvém dřevě bezu a akátu. Je vhodné do salátů, polévek nebo houbových směsí. Na odumřelých místech roste i pařezník pozdní, který najdeš na kmenech olší, vrb, javorů a buků. Má zajímavou chuť, nejvíce se hodí do bramboráků či do guláše. 

Jak zmíněné houby vypadají, mrkni v galerii nebo podrobněji na webu Houby-rostou.cz.

Penízovka sametonohá.Hlíva ústřičná.Jidášovo ucho.
Zobrazit galerii
(3)
Domů
Sdílet
Diskuse