Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
9. února 2024 v 16:32
Čas čtení 0:56

V Česku od začátku roku přibývají případy spalniček

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku od začátku roku přibývají případy spalniček
Zdroj: Flickr/Dave Haygarth/volně k užití

Situace se spalničkami byla v Česku doposud klidná, nyní se případy onemocnění začínají objevovat více.

V prosinci 2023 byly dle informací Státního zdravotního ústavu v Česku nahlášeny spalničky u 22leté neočkované ženy původem z Ukrajiny. Uvedla, že byla na pobytu v Ázerbájdžánu, stejně jako muž původem z této země, kterému byly spalničky potvrzeny na začátku tohoto roku. V Ázerbájdžánu WHO (World Health Organization) loni zaznamenala přes tři tisíce případů.

9. února 2024 v 13:38 Čas čtení 0:51 Studenti učilišť mohou mít potíže pochopit příbalový leták. Inspekce vydala zdrcující zprávu Studenti učilišť mohou mít potíže pochopit příbalový leták. Inspekce vydala zdrcující zprávu

Od začátku ledna do 5. února byla nemoc v Česku potvrzena kromě již zmíněného muže dalším třem lidem – dvouleté neočkované holčičce z Česka, 32leté zřejmě očkované ženě z Uzbekistánu a 13leté neočkované dívce původem z Ruska. Všechny případy byly laboratorně potvrzeny, nyní se prověřuje ještě jeden další. 

Od ledna do listopadu 2023 bylo do evropského systému nahlášeno až 2250 případů spalniček ze 22 zemí Evropského hospodářského prostoru. Nejvíce případů nahlásilo Rumunsko, a to zhruba 1700, za ním je Rakousko se skoro 180 a Francie s přibližně 110. Výskyt spalniček je ale i tak prozatím považován za nízký. 

Jak se spalničky projevují?

Spalničky se přenáší kapénkovou infekcí a přímým kontaktem se sekrety nakaženého. Ohrožují hlavně děti v útlém věku, naštěstí však proti nim existuje očkování. Nemoc se projevuje vysokou horečkou a dalšími symptomy, jako je rýma, kašel, zánět očí nebo červená až červenohnědá vyrážka, která se většinou objevuje na obličeji a krku a šíří se směrem k trupu a končetinám. 

Na onemocnění neexistuje žádná specifická léčba. Důležitá je podpora imunity, dostatečný pitný režim, klid, podávání léků proti chřipce a dostatek vitamínu, konkrétně vitamínu A.

Domů
Sdílet
Diskuse