Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adam Tichý
13. února 2024 6:50
Čas čtení 0:36

Lidé s nižším dosaženým vzděláním častěji trpí depresemi, zjistil výzkum

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Lidé s nižším dosaženým vzděláním častěji trpí depresemi, zjistil výzkum
Zdroj: Freepik/@rawpixel/volně k užití

Lidé s nižším dosaženým vzděláním častěji trpí depresemi. Nejen to vyplývá z výsledků výzkumu Národního institutu SYRI, do kterého se zapojilo více než sedm tisíc lidí. Institut o tom informoval v tiskové zprávě.

Z analýzy institutu SYRI vyplývá, že lidé se základním vzděláním mají až pětkrát vyšší šanci výskytu středních až těžkých depresivních symptomů než vysokoškoláci. Velké riziko výskytu depresí existuje dle dat z výzkumu i u nezaměstnaných. U nich je riziko deprese až dvanáctkrát vyšší než u lidí se stálou pracovní pozicí.

12. února 2024 11:10 Čas čtení 0:47 El Niño vrcholí, ale brzy ho vystřídá úplně jiný jev, varují meteorologové El Niño vrcholí, ale brzy ho vystřídá úplně jiný jev, varují meteorologové

Celkově se do výzkumu zapojilo více než sedm tisíc respondentů a respondentek. Z nich 86,4 procenta nemělo žádné depresivní symptomy. Mírné depresivní symptomy vědci z institutu SYRI detekovali u 10,5 procenta dotazovaných. Zbytek trpí středními až těžkými depresemi.

„Bez depresivních symptomů byli zejména lidé s vysokoškolským vzděláním, se zaměstnáním a vyššími příjmy. Nejvyšší podíl osob s mírnými depresivními poruchami měli naopak lidé se základním vzděláním, nezaměstnaní nebo v důchodu a s nejnižšími příjmy,“ uvedla Marie Kuklová ze SYRI.

Výzkum podle vědců jasně dokazuje, že mezi úrovní dosaženého vzdělání a rizikem výskytu depresí existuje významný vztah. Dle institutu výsledky z Česka potvrzují obdobné výzkumy ze zahraničí.

Domů
Sdílet
Diskuse