Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Marek Pros
12. února 2024 11:10
Čas čtení 0:47

El Niño vrcholí, ale brzy ho vystřídá úplně jiný jev, varují meteorologové

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
El Niño vrcholí, ale brzy ho vystřídá úplně jiný jev, varují meteorologové
Zdroj: Freepik / volně k využití

Podle Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) El Niño stále ovlivňuje Tichý oceán, ale jeho síla pravděpodobně již vrcholí a brzy dojde k rychlému poklesu na neutrální stav.

Teploty ve středním Tichém oceánu, kde se El Niño měří, jsou stále o 1,9 stupně Celsia výše, než je běžný průměr. K dosažení statusu „super El Niño“, prvního za posledních sedm let, by musely být ale o dva stupně Celsia vyšší. Zdá se však, že k tomuto extrému nedojde, píše Fox News.

Předpovědi ukazují, že i když atmosféra v celém Tichém oceánu stále vykazuje silný trend El Niño, některé oblasti tropického Pacifiku se již ochlazují. Většina modelů předpovídá, že teplotní anomálie v tropickém Tichém oceánu se do dubna ochladí zpět pod hranici El Niña.

Je tu La Niña

Ochlazení se však nemusí zastavit na neutrálním stavu. Nejnovější předpovědi naznačují, že se Pacifik do konce léta vrátí do stavu La Niña. Pravděpodobnost výskytu La Niña do července je více než padesátiprocentní.

El Niño i La Niña ovlivňují i počasí v Evropě, byť jsou dopady daleko mírnější než v případě USA. Fáze La Niña obvykle přináší suché počasí na jih USA a chladnější a vlhčí počasí na severozápad Pacifiku a do některých severních oblastí.

7. prosince 2023 17:00 Čas čtení 0:07 KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí KVÍZ: Co je El Niño a jak vzniká déšť? Otestuj se, co víš o počasí

Silné povětrnostní situace ovlivněné jevem El Niño budou pravděpodobně pokračovat i v letošní zimě. Celkově se i přes hrozící vpád arktického vzduchu očekává mírnější a sušší zima.

Domů
Sdílet
Diskuse