Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
26. února 2024 10:06
Čas čtení 0:44

Firma stojící za slavným antivirovým softwarem prodávala uživatelská data. Teď musí zaplatit pokutu 400 milionů korun

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Firma stojící za slavným antivirovým softwarem prodávala uživatelská data. Teď musí zaplatit pokutu 400 milionů korun
Zdroj: Unsplash / Towfiqu barbhuiya

Podle rozsudku FTC shromažďovala firma Avast pomocí svého antivirového softwaru informace o tom, jaké weby její uživatelé navštěvují.

Tyto citlivé informace pak Avast uchovával a bez vědomí zákazníků je prodal více než stovce firem. K těmto nekalým praktikám mělo docházet přinejmenším v letech 2014–2020.

Na podezření z neoprávněného prodeje dat ze strany Avastu poprvé upozornilo společné vyšetřování technických webů Motherboard a PCMag v roce 2020. Avast krátce po zveřejnění tohoto obvinění ukončil činnost své pobočky Jumpshot, která byla hlavním terčem kritiky.

25. února 2024 17:30 Čas čtení 0:23 WhatsApp vylepšuje jednu ze svých funkcí. Měla by být přehlednější a dostupnější WhatsApp vylepšuje jednu ze svých funkcí. Měla by být přehlednější a dostupnější

Společnost se bránila vyjádřením, že před prodejem dat svých uživatelů odstranila identifikační údaje a o citlivých datech tak nevěděl nic jak Avast, tak následní kupci. Tato argumentace FTC nestačila. Komisaři uvedli, že Avast „nedokázal dostatečně anonymizovat informace o prohlížení stránek svými zákazníky“.

Komise dále tvrdí, že Avast lhal svým uživatelům o tom, že jeho software dokáže eliminovat sledování jejich aktivit na webu. Přitom je ve skutečnosti sledoval sám. Kromě pokuty bylo Avastu zakázáno uvádět nepravdivé informace o nakládání se shromážděnými údaji uživatelů.

„Ačkoli nesouhlasíme s obviněními Federální obchodní komise a popisem faktů, jsme rádi, že jsme tuto záležitost vyřešili, a těšíme se, že budeme i nadále sloužit milionům našich zákazníků po celém světě,“ uvedl v prohlášení pro magazín The Verge mluvčí Avastu Jess Monney.

Domů
Sdílet
Diskuse